holcu Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Mam pytanie, ponieważ jedną z głównych cech tego auta jest skrzypienie fotela kierowcy, co nie zawsze jest miłe dla ucha, zwłaszcza osoby lubiącej spokój, chciałbym się zabrać za usunięcie tej usterki. Diagnoza skrzypienia Poluzowane nity sprężyn. Z tego co mi wiadomo, zabieg pozwalający na usunięcie tego objawy to demontaż fotelu i dobicie nitów (pomaga na jakieś 6 miesięcy). Ale teraz rodzi się ważne pytanie : Jak zdemontować siedzenie w renault laguna (aby przypadkowo nie wywaliły poduszki powietrzne) a jest ich dość dużo w aucie. (fotel+kurtyna) Czy odłączyć akumulator, rozłączyć wiązki pod fotelem a następnie zdemontować siedzenie ? Przy montażu siedzenia podłączyć wiązki, podłączyć akumulator i czekać na to by nie wywaliły ?? Macie może jakieś poradniki, jak ogólnie demontuje się siedzenia w Lagunach ?? Jeśli nie, to w innych markach, tak by móc zobaczyć na co należy zwrócić uwagę.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Holcu sensowne i na zdrowy rozum to było by odpięcie akumulatora brak napięcia brak strzału, rozłączyć wszystkie kable biegnące do siedzenia i zdemontowanie go po naprawie kolejność odwrotna montaż siedzenia podpięcie kabli sprawdzenie wszystkiego jeszcze raz podpięcie akumulatora. Co do nitów hmm to fakt na długo nie starczą a może punktowo zaspawać miejsca nitowania, nie wiem jak to wygląda ale takie praktyki już były robione w innych samochodach.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 22 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2010 Jak zdemontować siedzenie w renault laguna (aby przypadkowo nie wywaliły poduszki powietrzne) a jest ich dość dużo w aucie. (fotel+kurtyna) jeśli nie będzie włączonego zapłonu to nie wypali na pewno poduszka to eksplozji potrzebuje 12v Czy odłączyć akumulator, rozłączyć wiązki pod fotelem a następnie zdemontować siedzenie ? moim zdaniem nie ma po co jeśli bedzie jak wyżej napisałem to spokój ważne: po odpięciu poduszki fotela nie włączaj zapłonu, bo sensor airbagów wyłapie błąd (zbyt wysoka rezystancja wejścia poduszki) i bedziesz musiał gnać na serwis, bo nie da sie tego inaczej zgasić Przy montażu siedzenia podłączyć wiązki, podłączyć akumulator i czekać na to by nie wywaliły ?? jak wyżej spokojna głowa to nie jest nic nadzwyczajnego jak ogólnie demontuje się siedzenia w Lagunach ?? nie rozbierałem, ale w każdym samochodzie wygląda to tak: fotel posiada 4 śruby mocujące szyny do podłogi jeśli odkręcisz te śruby (w oplach z reguły na klucz 15) to po rozłączeniu wtyczek pod fotelem spokojnie go wyjmiesz wystarczy, że zanurkujesz twarzą w okolice przodu i tyłu siedziska, a z ppewnością wszystko zobaczysz śruby mogą być pod zaślepkami plastikowymi tak to wygląda w kadecie i w innych oplach według mnie u ciebie będzie podobnie - 4 punkty mocowania fotela   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi