Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień dobry,

Bardzo proszę o Wasze wskazówki w rozwiązaniu mojego problemu. Mianowicie problem chciałbym zasilić kamerkę samochodową stałym +, tak by tryb parkingowy kamerki mógł działać prawidłowo.

Postanowiłem wykorzystać do tego ładowarkę od kamerki z gniazdem do zapalniczki, likwidując obudowę i wyciągając przewody zasilające. Próba podłączenia na krótko z akumulatora z zachowaniem polaryzacji - zakończona prawidłową pracą kamerki.

Tak zrobiony zasilacz postanowiłem podłączyć pod lampkę sufitową przednią w Peugeot 407. Znalazłem w internecie rozpiskę przewodów prowadzących do gniazda lampki:

1(sygnał otwarcia drzwi)

2(+ stały)

3(masa) kabel żółtozielony

4(+ po stacyjce) 2przewody w jednym pinie

Różnica potencjałów między pinem 2 a 3 to ok. 11.6V więc podłączyłem się tam z wyżej stworzonym zasilaczem. I pojawił się problem, w momencie podłączenia zasilania napięcie spada do ok. 5V i kamerka przestaje pracować. Nie wiem czy jest to spowodowane problemem z zasilaczem czy może włącza się jakiś tryb chroniący akumulator.

Będę wdzięczny za pomoc.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/7400-peugeot-407-zasilanie-wideorejestratora-z-lampki-sufitowej/

Podłącz na próbę między pin 2 a 3 żarówkę np 5W, zobaczysz czy to problem zasilania czy samego zasilacza kamerki.

Możesz jeszcze sprawdzić żarówką między pin 2 czyli stały plus a inną pewną masą bo ta co tam jest może iść przez żarówki podsufitki.

Zaraz brat przyjedzie będziemy dalej działać. Aczkolwiek udało mi się ustalić, że stały plus jest wyłączany przez moduł BSI w Peugeotach celem ochrony akumulatora. Wiec nawet gdyby udało się podłączyć na pin 2 i 3 to i tak po 15 minutach od opuszczenia pojazdu stały plus mógłby zaniknąć.

Na innym forum, widziałem posty że podłączanie kamerki pod oświetlenie wnętrza jest bardzo mocno niezalecane - choć za bardzo nie wiem dlaczego. Moc kamerki to ok. 3.8W gdzie jedna z 6 żarówek oświetlenia wnętrza w5w to 5W

Dobra elektrycznie temat ogarnięty. Przewody polutowane - działa. Ale pojawił się problem który nie przewidzieliśmy.

Część podsufitki na długości około 50 cm jest przyklejona bezpośrednio do dachu po całej szerokości bez żadnej szczeliny na przepchnięcie przewodu. To skomplikowało całą pracę.

- Przednia kamera cała podłączona, polutowana - działa.

- Z tylnej szyby wyprowadzony przewód do środkowej lampy, do pierwszej lampki, gdzie ukryta jest cała wiązka dzieli mnie raptem około 50 cm.

Niestety będę musiał chyba iść na boczny słupek - > listwa nad progiem - > przedni słupek - > podsufitka -> przednia lampka w podsufitce (by ominąć te 50 cm)

Problem do analizy:

- kurtyny powietrzne

Czy przewód do słupka poprowadzić między

a) dach - kurtyna, czy

B) kurtyna podsufitka

Wydaje mi się że powinno być dach - kurtyna

Nie wiem, póki co odpalona jest przednia kamera, tylna zamontowana ale kabel schowany w środkowej lampce.