Skocz do zawartości

Opel omega B

Gość jedrek124

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jedrek124

Witam od jakiegoś czasu w moim aucie wystepują stuki w zawieszeniu przedniego prawego koła. Dziś tam zajrzałem ale szczerze powiedziawszy nic nie znalazłem. łącznik stabilizatora wygląda na cały. Zaniepokoiły mnie jednak luzy na kole góra dół. Czy to może być przyczyną tych stuków. Jak to zniwelować. Dodam że byłem na stacji diagnostycznej i mechanik powiedział że do wymiany łącznik i gumy stabilizatora. Prosze o szybką pomoc

• Odpowiedzi 21
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Wejdź pod samochód i niech ktoś Ci buja samochodem na boki a ty w tym czasie ręką trzymaj łączniki poczujesz luzy to do wymiany najlepiej z gumami stabilizatora czyli cały komplet, jeśli Ci koło chodzi góra/dół to tez z kanału można to zaobserwować czy to łożysko koła czy sworzeń dolny wahacza a może tuleje wahacza.

Gość jedrek124

sworzeń dolny napewno nie, poniewż nie wyczuwam żadnych luzów. Jeżeli chodzi o tą tuleje to chodzi o te 2 na których trzyma sie wahacz tak ?

Jeżeli chodzi o tą tuleje to chodzi o te 2 na których trzyma sie wahacz tak ?

Dokładnie tak :)... Ewentualnie możesz też podnieść samochód na lewarku i pobujać kołem... jeśli będzie luz a zawias jest sztywny to do wymiany łożysko koła... jeśli jest razem z piastą to nawet lepiej... jeśli jest osobno, to lepiej odżałować kasę i wymienić komplet (łożysko + piasta)... gdyż stara piasta pewnie i tak będzie wybita i nie będzie siedzieć wystarczająco ciasno w nowym łożysku...

Dokładnie tak

Dokładnie NIE.

Stabilizator to stabilizator a wahacz to wahacz. Stabilizator jest przykręcony do sanek - tam są gumy pod kotwami w kształcie U. Koszt 1 gumy 10-15zł. Łączniki + gumy może wyjdzie z 50zł.

Dokładnie NIE.

Stabilizator to stabilizator a wahacz to wahacz.

... mi chodziło o tuleje wahacza o których wspomniał wcześniej Grześ997 ;-)

Poniżej cytat:

jeśli Ci koło chodzi góra/dół to tez z kanału można to zaobserwować czy to łożysko koła czy sworzeń dolny wahacza a może tuleje wahacza.

Pytanie kolegi było:

jeżeli chodzi o tą tuleje to chodzi o te 2 na których trzyma sie wahacz tak ?

I moja odpowiedź na to była - dokładnie tak :) sugerując sprawdzenie luzu wahacza... skoro kolega stwierdził że stabilizatory ma w porządku :)

A to najmocniej przepraszam. Mowa była o stabilizatorze i się widać zbyt mocno zasugerowałem.

Co do tulei wahacza - koło będzie chodzić przód-tył przy naciśniętym hamulcu więc diagnoza prosta :-P

koło będzie chodzić przód-tył przy naciśniętym hamulcu więc diagnoza prosta

Też mi się tak wydaje... dlatego podtrzymuję opcję o wybitej piaście/łożysku :)

Słaba strona Opli to łączniki i ja najpierw to bym widział. Grześ wymieniał co chwilę, ja wymieniałem co chcwilę... Zarówno w Omedze jak i Vectrze. Te stare typy łączników jak w VA i Calibrze, to były niezniszczalne w porównaniu z tymi z Corsy C, VB, Omegi, Astry G...

Słaba strona Opli to łączniki i ja najpierw to bym widział. Grześ wymieniał co chwilę, ja wymieniałem co chcwilę... Zarówno w Omedze jak i Vectrze. Te stare typy łączników jak w VA i Calibrze, to były niezniszczalne w porównaniu z tymi z Corsy C, VB, Omegi, Astry G...

Potwierdzam choć można wydłuzyć czas życia łączników poprzez wymiane całego kompletu czyli dwa łączniki plus dwie gumy stabilizatora, zauwarzyłem że łączniki szybciej sie zużywają jak jest lekki luz na gumach lub na wachaczu.