Skocz do zawartości

Punto I - skrzypi przy skręcie

Gość enzo06

Rekomendowane odpowiedzi

Witam :-) Posiadam Fiata Punto I. Skurczybyk zaczął skrzypieć przy skręcaniu. Nawet gdy stoi w miejscu a skręcam kierownicą słychać dość głośne skrzypienie. Podczas jazdy z niedużą prędkością i skręcie też skrzypi. Gdy wjeżdżam na progi zwalniające to samochód też skrzypi :-/ . Co może być tego powodem?

Dzięki serdeczne za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanko. wybieram się na weekend 200km od miejsca zamieszkania i nie wiem czy zdążę to wymienić. Czy jest jakieś zagrożenie bezpieczeństwa jazdy samochodem w tym stanie (mówię o tym sworzniu)?

Hmm... to jeszcze jedno pytanko... jaki jest koszt i w jakim czasie się to wymienia (mam na myśli mechanika). Czy wymienia się sam sworzeń czy też cały wahacz? Jednak nie będę chyba ryzykował.

trzeba rozwiercić nity w wahaczu i nowy sworzeń na śruby dać

na moje umiejętności manualne ok. 2 godziny wliczając popijanie piwa

koszt części przede wszystkim zależy od jakości czyli producenta

nie mam pojęcia ile do punto (masz allegro to nie pytaj tylko sam sprawdź koszt sworznia) ale do opli są od 20-40zł za sztukę

w zestawie zawsze są śruby

zbieżności nie trzeba regulować przy wymianie sworznia więc robocizna moim zdaniem max 50zł

złe wieści

punto I niestety nie przewiduje zmiany sworznia, w grande punto owszem

w punto I wahacz musisz wymienić - http://allegro.pl/item983865355_wahacz_fiat_punto_i_przod_prawy_fast_2lat_a_gwar.html

77zł

jedno ale:

najpierw potwierdź że to faktycznie sworzeń skrzypi

Ale cwaniaki w tym fiacie :lol: ale na jedno dobrze przy okazji będziesz miał zrobione zawieszenie prawie w kąplecie, ale zrób jak ArKos proponował dzwigni przód samochodu złap rękami za górę i dół koła i spróbuj ruszać luz powinien być w rękach wyczuwalny, doraźnie można szczykawką z igłą wcisnąc trochę oleju w sworzeń przebijając igłą osłone gumową i zobaczysz czy ucichnie.