Gość enzo06 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Witam Posiadam Fiata Punto I. Skurczybyk zaczął skrzypieć przy skręcaniu. Nawet gdy stoi w miejscu a skręcam kierownicą słychać dość głośne skrzypienie. Podczas jazdy z niedużą prędkością i skręcie też skrzypi. Gdy wjeżdżam na progi zwalniające to samochód też skrzypi . Co może być tego powodem?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 sworzeń wahacza lub łożysko górne amortyzatora   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Potwierdzam co napisała ArKos sworzeń wahacza będzie suchy jak pieprz i pewnie ma luzy, wymień go i będziesz cichutko poruszał się po naszych drogach.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enzo06 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Dzięki serdeczne za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanko. wybieram się na weekend 200km od miejsca zamieszkania i nie wiem czy zdążę to wymienić. Czy jest jakieś zagrożenie bezpieczeństwa jazdy samochodem w tym stanie (mówię o tym sworzniu)?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 zagrożenie jest w momencie, kiedy na sworzniu jest duży luz - może po prostu wyskoczyć i kolumna zawieszenia odjedzie ci w bok z kolei dużemu luzowi towarzyszy spory hałas w pracy zawieszenia (po prostu głośne stukanie)   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enzo06 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Hmm... to jeszcze jedno pytanko... jaki jest koszt i w jakim czasie się to wymienia (mam na myśli mechanika). Czy wymienia się sam sworzeń czy też cały wahacz? Jednak nie będę chyba ryzykował.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 trzeba rozwiercić nity w wahaczu i nowy sworzeń na śruby dać na moje umiejętności manualne ok. 2 godziny wliczając popijanie piwa koszt części przede wszystkim zależy od jakości czyli producenta nie mam pojęcia ile do punto (masz allegro to nie pytaj tylko sam sprawdź koszt sworznia) ale do opli są od 20-40zł za sztukę w zestawie zawsze są śruby zbieżności nie trzeba regulować przy wymianie sworznia więc robocizna moim zdaniem max 50zł   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość enzo06 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Spodziewałem się sporej sumy, a tymczasem, hmm... niespodzianka cóż, dzięki za pomoc   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 złe wieści punto I niestety nie przewiduje zmiany sworznia, w grande punto owszem w punto I wahacz musisz wymienić - http://allegro.pl/item983865355_wahacz_fiat_punto_i_przod_prawy_fast_2lat_a_gwar.html 77zł jedno ale: najpierw potwierdź że to faktycznie sworzeń skrzypi   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2010 Ale cwaniaki w tym fiacie ale na jedno dobrze przy okazji będziesz miał zrobione zawieszenie prawie w kąplecie, ale zrób jak ArKos proponował dzwigni przód samochodu złap rękami za górę i dół koła i spróbuj ruszać luz powinien być w rękach wyczuwalny, doraźnie można szczykawką z igłą wcisnąc trochę oleju w sworzeń przebijając igłą osłone gumową i zobaczysz czy ucichnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi