Gość daro97 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Witam ostatnio jechałem swoją ukochaną skodą Fabia i naglę wpadłem w poślizg (nie jechałem jak wariat było po prostu bardzo ślisko) Chciałem opanować poślizg jednak z naprzeciwka jechał samochód więc wolałem nie ryzykować więc uderzyłem prawym przednim kołem o krawężnik. Oczywiście kołpak się połamał. A felga w jednym miejscu się wygięła ale nie jakoś bardzo mocno ujechałem na normalnie na parking i sprawdzałem czy uchodzi powietrze po tym jak się upewniłem że wszystko jest ok oprócz tej felgi rozpocząłem podróż powrotną jednak było czuć ewidentne bicie na kierownicy przy prędkości powyżej 25km/h. I tu moje pytanie jak myślicie czy to zostało wywołane skrzywieniem felgi i jej naruszeniu ( na pewno się jakoś rozregulowała) I teraz tak myślałem czy wystarczy tylko wyprostować felgę i wyważyć koło czy też będę musiał podjąć jakieś inne kroki. Z góry dziękuje za odp PS. Zdaje mi się że raczej nic innego się nie zepsuło ponieważ trochę do domu musiałem jechać i oprócz bicia na kierownicy nic się nie działo. Prosiłbym jeszcze raz o szybkie odpowiedzi   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 czy wystarczy tylko wyprostować felgę i wyważyć koło Myślę że tak choć warto sprawdzić zawieszenie na stacji diagnostycznej.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daro97 Opublikowano 4 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2013 Boże pierwsze forum na którym można uzyskać szybką odpowiedź! I love it No właśnie miałem taki zamiar najpierw zrobić to koło a później oddać auto do mechanika by dokładnie się wszystkiemu przyjrzał A wiesz może ile mniej więcej kosztuje takie prostowanie jednej feli i wyważenie ?? Z góry dzięki za odp i pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fifek Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Trudno stwierdzić to co się mogło uszkodzić. Jak napisał Grześ, najpierw stacja diagnostyczna tyle że z naprawioną felgą. A felgę możesz prosto zdiagnozować, podmień z zapasem i będziesz wiedział. Podejrzewam że możesz tez mieć uszkodzony sworzeń, ale lepiej dmuchać na zimne. Stacja diagnostyczna i będziesz wiedział wszystko.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 A może starczy zmienić koło i zobaczyć, czy nadal coś bije? Jak nie, to duża szansa, że tylko felga. Rzadko sie zdarza, żeby gięły sie wahacze - to trzeba naprawde mocno yebnąć...   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Malutki Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 kołpak się połamał. A felga w jednym miejscu się wygięła Czyli, to stalówka. Nie wiem, czy warto się bawić w prostowanie. Lepiej chyba kupić taką samą nieuszkodzoną. oprócz bicia na kierownicy nic się nie działo. Jeśli nie ściągało auta w bok to nie jest źle. Ja kiedyś miałem takie same zdarzenie kadetem. Zjeżdżałem z oblodzonej górki, przyprószonej śniegiem i było "aaale urwał". Przywaliłem w krawężnik, felga do wyrzucenia, a samochód zaczął ściągać i nie było to spowodowane wygięciem wahacza, tylko minimalnym przemieszczeniem się mocowania wahacza w podłodze (raczej słabej). Tego już nie naprawiłem, o zbieżności mogłem zapomnieć.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daro97 Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Felga jest stalowa ale nie jest mocno wygięta. W jednym miejscu lekko się zagięła. Wyprostowanie jej chyba mnie taniej wyniesie niż kupienie nowej. Jeśli chodzi o ściąganie to nie zauważyłem może gdym puścił kierownice to całkowicie prosto autko by nie jechało ale w samej normalnej jeździe auto trzymało się trasy. Mam nadzieje że jednak samo wyprostowanie wystarczy. Wiecie ile może mnie wynieść takie prostowanie jednej felgi?? Dzięki z góry za wszystkie odpowiedzi   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wasyl Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Wiecie ile może mnie wynieść takie prostowanie jednej felgi?? Rzadko prostują stalówki, bo się po prostu nie opłaca... Słuchaj, załóż zapas, przejedź się i zobaczysz   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 5 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 Wiecie ile może mnie wynieść takie prostowanie jednej felgi?? Drożej niż używana.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krhid Opublikowano 6 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2013 Rzadko prostują stalówki, bo się po prostu nie opłaca... Drożej niż używana. A ja się nie zgodzę ... ojciec latem wyrżnął w krawężnik, skończyło się również połamanym kołpakiem i lekko pogiętą felgą ... za prostowanie z wyważeniem dałem 35zł (felga 15") Aczkolwiek na początek lepiej zrobić tak jak koledzy proponują założyć zapas i się przejechać da to jakiś punkt odniesienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi