Skocz do zawartości

Zabezpieczenie dodatkowe - odcinanie zasilania ECU Astra G

Gość rambo_19D

Rekomendowane odpowiedzi

W moim drugim poście w tym temacie zapytałem o wersję z przekaźnikiem i przełącznikiem, dlatego to nie ja wprowadzam chaos.

Dziękuje za pomoc.

To, że mam gaz nie przeszkadza gdy rozcinam zasilanie pompy paliwa? W sumie i tak odpala się tylko na benzynie a gaz załączany jest automatycznie po paru sekundach gdy silnik jest gorący lub po 1-2 minutach gdy jest zimny.

Rozcięcie pompy powoduje całkowity brak odpalenia, czy chwilowe odpalenie i jak skończy się paliwo w przewodach to gaśnie?

To, że mam gaz nie przeszkadza gdy rozcinam zasilanie pompy paliwa?

Absolutnie nie. Podczas pracy na gazie pompa i tak pracuje na daremno, bo paliwo tłoczy i wraca do zbiornika niewykorzystane.

Rozcięcie pompy powoduje całkowity brak odpalenia, czy chwilowe odpalenie i jak skończy się paliwo w przewodach to gaśnie?

Silnik będzie się zachowywał tak, jakby chciał zapalić, a nie mógł. Generalnie nie odpali.

Mam jeszcze jedno pytanie:

Chcę rozciąć przewód zasilający pompę w progu po stronie kierowcy. Znalazłem kabel czerwono niebieski, taki sam jaki wychodzi z różowego przekaźnika w komorze silnika, ale jest to kabel mniejszego przekroju. Ten, który wychodzi z przekaźnika jest dosyć gruby a ten we wiązce w progu jest dużo cieńszy. Czy dobry przewód znalazłem?

Czy dobry przewód znalazłem?

Obawiam się, że nie. Z tego co kojarzę to właściwy biegnie po przeciwnej stronie.

Najprościej:

wbij szpilkę w ten przewód, żarówkę podłącz z jednej strony do masy a z drugiej do tego przewodu i uruchom silnik. Jeśli jest to właściwy przewód, to dopiero w chwili kręcenia rozrusznikiem i po uruchomieniu silnika żarówka będzie świecić. Po wyłączeniu silnika zgaśnie.

Z tego co czytam w Twoim profilu masz jeszcze LPG i co z tego że zrobisz odcięcie pompy paliwa jak odpalą na LPG i samochód znika, druga sprawa jak będzie zamówienie na Twój samochód to na lawecie go wywiozą.