Skocz do zawartości

Zabezpieczenie dodatkowe - odcinanie zasilania ECU Astra G

Gość rambo_19D

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

przymierzam się do zamontowania w samochodzie (astra 2 coupe x18xe1) dodatkowego zabezpieczenia w postaci wyłącznika obwodu zasilania ecu.

Bazuje na poradniku:

http://forum.samnaprawiam.com/zabezpieczamy-samochod-alarm-odciecie-zaplonu-itp-vt2218.htm

Chciałbym zapytać, czy ktoś z forumowiczów wykonywał takie zabezpieczenie (ecu lub pompy paliwa) ? W którym miejscu najlepiej przerwać obwód? Czy wystarczy zastosować zwykły wyłącznik o odpowiedniej obciążalności styków, czy konieczny jest przekaźnik?

Taki wyłącznik wystarczy? :

http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-dioda-led-niebieski-top-gun-i1800151428.html

Taki wyłącznik wystarczy?

W zupełności starczy.

dodatkowego zabezpieczenia w postaci wyłącznika obwodu zasilania ecu.

Ja bym zrobił prościej, nie ingerując w zasilanie ECU.

Do rozruchu silnika potrzeba:

- paliwa

- iskry

- sygnału immo

Najprościej wybrać jedną z opcji, która maksymalnie utrudni zlokalizowanie przyczyny złodziejowi.

Chodzi o to, aby jak najmniej podpadała ingerencja, nie było widać dodatkowych kabelków itp.

Jak ja bym to zrobił:

1. Odcięcie napięcia zasilającego cewkę DIS.

Jest to pin nr 1 we wtyczce DIS-a i można go po kolorze wyskubać z instalacji w wiązce głównej, tej grubej. W peszlu przeciąć przewód, wciągnąć do kabiny i zaizolować peszel tak jak było.

Odcięcie napięcia DIS-a uniemożliwi pracę silnika bo nie będzie iskry.

2. Odcięcie pompy paliwa.

Przekaźnik pompy najczęściej jest różowy. Powinien się znajdować w skrzynce pzekaźników, do której leci gruba wiązka w peszlu. Jak wyżej - rozbebeszyć, i przeciąć przewód biegnący do styku 85 lub 86 przekaźnika.

Brak pracy pompy objawi się chęcią zapalenia i stworzy wrażenie, że jest okej, ale nie odpali. Przy tej okazji odcina się również napięcie na wtryskiwacze benzyny.

3. Immobiliser.

W wiązce ECU należy odszukać przewód biegnący do pinu A44 w ECU i przerwać obwód. Na ten pin jest dostarczany sygnał z immobilisera pozwalający na uruchomienie silnika. Metoda mało skuteczna, bo podkłądając ECU z wyciętym immo da się bez problemu odpalić.

Gdy wybiorę przekaźnik i wyłącznik to na cewkę podać napięcie z rozciętych przewodów? Nie ważne, że te od cewki są cieńsze?

Teraz kwestia do jakiej masy podłączyć drugi koniec przewodu od cewki?

Czytaj uważnie jeszcze raz i w razie potrzeby jeszcze raz:

przeciąć przewód biegnący do styku 85 lub 86 przekaźnika.

W miejsce cięcia wstawiasz przełącznik, czyli tniesz przewód do 86 i w przecięcie pstryczek albo tniesz 85 i w przecięcie pstryczek.

Nigdzie przecież nic o napięciu ani masie nie pisałem.

Jejku, jeszcze raz napiszę:

Nie potrzebujesz żadnej masy ani żadnego napięcia. Mając wyłącznik o obciążalności styków 25A nie potrzebujesz przekaźnika. Tniesz kabel (przekaźnika, cewki czy co tam chcesz), w miejsce cięcia przykręcasz bieguny wyłącznika i działa.

Teraz kumasz?

teraz pytałem o wersje z wyłącznikiem (nie o dużej obciążalności styków) i przekaźnikiem, którego cewkę załączam tym wyłącznikiem.

Pytanie brzmiało do jakiej masy mam zewrzeć obwód cewki przekaźnika.

Rozcinanie obwodu i pakowanie tam wyłącznika nie jest najlepszym rozwiązaniem, dlatego lepiej użyć przekaźnik.

Pytanie już nieaktualne, a teksty typu "prościej się już nie da" proszę zostawić dla siebie.

teraz pytałem o wersje z wyłącznikiem

No to ja bym proponował zdecydować się, i albo

W którym miejscu najlepiej przerwać obwód? Czy wystarczy zastosować zwykły wyłącznik o odpowiedniej obciążalności styków

albo robisz układ opisany w poradniku.

Sam sobie wprowadziłeś chaos, bo ani nie piszesz co masz na myśli ani co chcesz zrobić.

Sugerujesz chęć zrobienia układu na wyłączniku a potem się pytasz o przekaźnik... Litości.

do jakiej masy mam zewrzeć obwód cewki przekaźnika.

Masa na każdym schemacie elektrycznym to masa i jest tylko jedna: wszystko co ma połączenie z klemą ujemną akumulatora.