Gość Maniek Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Witam, jestem szczęśliwym posiadaczem samochodu Audi B4 combi, 2.0l, 1995r. Niestety dwa lata temu auto zaczęło się psuć, a mianowicie co jakiś czas szarpnęło podczas jazdy. Początkowo nikomu to nie przeszkadzało, ale z biegiem czasu działo się to coraz częściej, aż w końcu stało się to bardzo uciążliwe. Samochód był już u czterech mechaników, niestety od żadnego z nich nie odjechał naprawiony. Komputer nie wykazał żadnej usterki. Zostały wymienione przewody, świece, pompa paliwa i jakieś wężyki.Każdy z mechaników podejrzewał, że samochód bierze fałszywe powietrze, ale to także nie była przyczyna. Wiem, że sprawdzano także wtryski i podejrzewam, że podstawowe rzeczy zostały sprawdzone i nie wiadomo gdzie szukać usterki. A największym utrudnieniem w diagnozowaniu jest samowolka tegoż samochodu, to znaczy przerywa tudzież szarpie, kiedy chce, gdzie chce i jak długo chce. Najbardziej jest to odczuwalne podczas ruszania i wtedy, gdy samochód się rozpędza. Bardzo proszę o zainteresowanie się moim problemem bo samochód jest naprawdę super i chciałbym nim jeszcze trochę pojeździć.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość automux Opublikowano 24 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2011 Aby nie robić kosztów sprawdź sondę lambda multimetrem i jeszcze sprawdź czujnik położenia przepustnicy.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 W tych silnikach dosyć często psuje się przepływomierz objawy takie jak opisujesz a uszkodzenie polega na blokowaniu się klapy, możesz zdemontować przepływomierz i ręką sprawdzić czy klapa chodzi równo i płynnie i czy nigdzie nie obciera jeśli odczujesz tarcie klapy można rozebrać przepływomierz wszystko dobrze wyczyścić, można tez pokusić się o kontrolę potencjometru przepływomierza a jest on pod tą czarną osłonką.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Maniek Opublikowano 25 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 25 Lipca 2011 Dzięki za szybką odpowiedź. Zapomniałem dodać, że szarpaniu i przerywaniu samochodu towarzyszy nierównomierna praca silnika na wolnych obrotach. Jak tylko uda mi się znaleźć te rzeczy pod maską i sprawdzić czy nie są uszkodzone to od razu pochwale się tutaj moimi osiągnięciami. Gdyby ktoś posiadał literaturę na temat tego samochodu to jestem zainteresowany. [ Dodano: 2011-07-27, 23:19 ] Dzisiaj zdemontowałem przepływomierz. Z klapą wszystko ok, nigdzie nie obciera. Sprawdziłem także potencjometr. Przy zamkniętej klapie jego rezystancja wynosi ok. 560 Ω, przy otwartej ok 115 Ω a maksymalna wartość to 1050 Ω. Niestety w miarę przesuwania klapy rezystancja potencjometru nie zmieniała się płynnie, poza tym czasem rosła, czasem malała a pod koniec szybka spadła do tych 115 Ω. Moim zdaniem coś jest nie tak z tą płytką ale proszę o rade fachowca i od razu pytam czy da się kupić taką płytkę albo trzeba ją jakoś zregenerować?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Fiedia Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 kolego samej płytki to możesz nie dostać raczej cały przepływomierz, sprawdź jeszcze instalacje która dochodzi z nadwozia do silnika , miałem takie przypadki że przy rozpędzaniu auta silnik się napręża i naciąga przewody elektryczne i rozłącza odbiorniki przy silniku np. cewkę aparat itp. zależy jaki silnik.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krhid Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Troszkę temat nie aktualny że tak powiem odgrzałeś kotleta gdyż ostatni wpis w temacie jest 2011-07-25 ...   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 23 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Września 2012 Górnik!   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi