Skocz do zawartości

Wymiana kolumny kierownicy w oplu astrze f

maciekchn

Rekomendowane odpowiedzi

Odkręcając kierownice zdarłem gwint od górnej nakrętki (chyba 22) co trzyma kierownice.Co do wymiany mam całość czy tylko taki "bat" (autko mam ze wspomaganiem a kiere sportowa z naba)

Zdjecie

Proszę mi zdjęcie pokazać jak ustawić "odbijacz migaczy" by po skręceniu odskakiwał prawy i lewy teraz mam tak ustawione że prawy odbija lewy sam wyłączam.

"Odbijacz migaczy" bazuje na wypuście - po prostu kierownica poprzez cycek obraca krążek mający cycek, a ten z kolei wyrzuca kierunki. Najczęściej jeśli nie popatrzysz dokładnie i cycek nie wejdzie dokładnie w miejsce w kierownicy, to jeden nie odbija.

Być może u ciebie problemem jest kierownica z nabą bo nie ma tam otworu na tego cycka, ale najczęściej auta mają w ten sposób, że kierownica do jazdy na wprost ma cycka dokładnie na środku w manetce kierunków.

jest bo jedna stronę odbija i wraca a drugiej juz nie myślę ze jest to kwestia ułożenia na środku bo jedna stronę za wcześnie odbija

tak było w maluchu czyli Fiat 126 że trzeba było celować w odpowiednie miejsce w Oplu jest to bez znaczenia jak włożysz kierownicę mechanizm wyłączający sam się ustawi jak Tobie nie chce w jedną stronę wyłączać masz tam coś uszkodzone w manetce.

Wsadziłem na oko pierwszy raz i kompletnie nie trafiłem przy lekkim skręcie w lewo luz odskakiwało ... przemieniłem to działo sie to z prawa... kombinowałem z 3dni aż w końcu dałem sobie spokój i mam tak jak mam....Kierownica w oplu jak jest oryginalna to wsadza się ja na wprost i ok a tu jest namba do której się ja przykręca.

Powiedzcie coś o tym drążku czy yo tylno należy wymienić bo to co na zdjęciu maja u mnie za 30zl a jak ja swoje wyjmę to już nie włożę bo ten gwint bardzo lichutki jest...