Skocz do zawartości

ogrzewanie działa jakby chciało a nie mogło

Gość broda

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 24
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Arek sam napisałeś

ponieważ korek (jego zaworki) odpowiadają za odpowietrzanie układu chłodzenia i utrzymywanie właściwego cisnienia w układzie

opel jak i wiele innych ma ciśnieniowy układ chłodzenia pracujący przy nominalnym ciśnieniu 1,3-1,4 bara

to jest po to, aby podnieść temperaturę

wrzenia płynu - im wyższe ciśnienie tym ciecz wrze w wyższej temperaturze

przy ciśnieniu 1,3 bara jest to ok. 110*C

jak w układzie nie będzie ciśnienia to nie zagrzeje a płyn będzie przebiegał najłatwiejszą drogą pomijając nagrzewnice bo tam ma opory przepływu. Zrobię dziś doświadczenia na Astrze G z odkręconym korkiem napiszę Wam jakie wnioski

mam jakis stary korek z kadetta to dziś podmienie. rano trzasnołem 10km jak to w wa-wie bita godzina czasu w korkach i na szybko nagrałem filmik

ja sie upieram przy niedrożności

Paweł, konkretnie i na temat:

to zobacz może czy z magistrali sprawnie wypływa płyn

jak szybko spływa woda po wlaniu jej do wyrównawczego?

jak ściskasz gruby przewód od chłodnicy do termostatu to:

1. czy jest GORĄCY ?

2. czy do wyrównawczego przelewa się płyn wężykiem powrotnym?

gorący ledwo idzie je złapać przy temp 95st. jak sciskam gruby wąż wylot z chłodnicy do magistrali to w zbiorniczku normalnie sie przelewa. lece przetestować korek bo narazie niechce zwalać płynu zimowego glebe zwłaszcza ze tydzień temu zalałem nowy :-(

[ Dodano: 2010-11-26, 11:23 ]

korek z czujnikiem z kadetta nie pasuje wiec musze se nar....ć jakis na podmiankę

A ja zrobiłem test na Astrze G i tak odkręciłem korek włączyłem silnik czekam aż się zagrzeje wskaźnik poszedł na 80 stopni ogrzewanie jest ale słabe, z obserwacji wynikło jeszcze że do zbiorniczka przy odkręconym korku nie przepływał płyn czyli płyn w zbiorniczku nie cyrkuluje jak to normalnie się odbywa, przy pracującym silniku zakręciłem korek płyn w zbiorniczku nadal stoi brak cyrkulacji płynu dopiero po ostygnięciu silnika i ponownym uruchomieniu płyn normalnie przepływał przez zbiornik i ogrzewanie było ok, wnioski z doświadczenia wysnujcie sami ja upieram się przy swoim. Jeśli nie masz innego korka daj pod korek na czas próby worek tak żeby się całkiem zatkał wylot i włącz silnik i sprawdź poprawność działania tylko go nie przegrzej bez zaworków rozwali Ci jakiś wąż lub chłodnice.

jeżeli twoje doświadczenie sie potwierdzi u brodatego, to będzie kolejna nauka w sprawie oplowego korka

jak do tej pory znane mi anomalie wynikające ze zwalonego korka to:

- nie potrafiący się odpowietrzyć układ chłodzenia

- wywalanie płynu przez korek po włączeniu wentylatora (mniej więcej ten zakres temperatur)

- szybsze gotowanie się płynu w układzie

dojdzie do tego jeszcze słabe ogrzewanie i cyrkulacja, ale zobaczymy co pomodzi u siebie brodaty :mrgreen: