Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam pytanie-jakiej firmy polecacie łańcuch rozrządu + napinacz i jaki jest koszt takiego kompletu,a może oryginał GM ale on jest już chyba drogi?silnik Z14XEP

Zdarza sie..

..za sprawa zlego smarowania owego lancucha - naciaga sie wtedy..

Zanim dostapisz wymiany, przyjrzyj sie temu, dlaczego tak sie stalo? zly olej? niewymieniany w czasie?

Sprawdz odmy - zapychanie sie silnika szlamem to jedna z przyczyn zlego jego smarowania..

Jezeli szlam, to sprawdz termostat, czujnik temp wody.. - zazwyczaj dzieje sie tak na skutek niedogrzanego silnika.., lub ubywajacego plynu chlodniczego

Mam taki sam silnik w merivie i borykam sie wlasnie z tym szlamem.. - nie wiem jak sie pozbyc tego g*wna...

Czyszcze odmy raz na tydzien i kazdy mi pisze ze tak ma byc...

Wymienilem termostat, czujnik wody, plyn mi nie ubywa i dalej to samo..

Sprobuje jeszcze przytkac przednie wloty powietrza - moze to pomoze..

• Odpowiedzi 22
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Co byś nie robił, to jeśli silnik jeździ non stop niedogrzany (krótkie odcinki) to majonez się zrobi w kazdym silniku.

Jedynym lekarstwem moim zdaniem to co kilka dni dać mu się zagrzać - albo pojeździć wiecej, albo niech pyrka na jałowym aż się włączy wentylator na chłodnicy.

• 2 tygodnie później...
Gość x-ploded
Łańcuch rozrządu w tym silniku nie wymienia się, jedynie przy naprawie głównej można profilaktycznie go wymienić a tak jest to skonstruowane że łańcuch przeżyje cały samochód.

Łańcuch przeżyje, tu się zgodzę. Jednak ślizgi łańcucha i napinacz się zużywają, co jest źródłem hałasu. W silniku z10xe musiałem wymienić rozrząd juz przed 80 tys. km...