Skocz do zawartości

Peugeot 307/407 ABS fault, ESP Off

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Wyskakują mi błędy ABS i ESP. Świecą na stałe po uruchomieniu silnika. Po podpięciu do diagbox pokazuje ogólnie 4 błędy. Prosiłbym o pomoc w ich diagnozie - czy to jest tylko czujnik ABS czy coś więcej?

Peugeot 407, 2.0 benzyna + LPG, 2004 rok.

Poniżej link do zdjęć z kodami błędów.

https://xardas.carbonmade.com/

Błędy to:

C1320 Sygnał czujnika prędkości lewego przedniego koła

U1108 Łączność z kalkulatorem silnika

P0562 Pod napięciem

P0606 Kalkulator

Proszę o jakieś wskazówki.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/878-peugeot-307407-abs-fault-esp-off/page/2/#findComment-39059

Typowe problemy, które wywołują kod P0562

Uszkodzony alternator

Wadliwe przewody Alernatora lub złącze wzbudzenia

Uszkodzony B + przewód akumulatora z alternatora do akumulatora

Wadliwe przewody PCM / połączenie Alternator

Uszkodzony PCM

Uszkodzony regulator napięcia

Duży upływ prądu z baterii

Uszkodzony akumulator i / lub przewody

P0606 wiąże się z uszkodzeniem PCM. Sprawdzić dokładnie instalację i wtyczki.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/878-peugeot-307407-abs-fault-esp-off/page/2/#findComment-39062

Witam,

dziękuje za szybką odpowiedź. Wtedy gdy były duże mrozy a samochód mało jeździł więc akumulator mógł być nie doładowany. Pewnego razu padł przy próbie uruchomienia silnika. Po odpaleniu z kabli zapaliły się kontrolki ABS/ ESP i tak zostało - wtedy podpiąłem pod komputer.

Czy te błędy mogły być faktycznie spowodowane rozładowanym akumulatorem? Czy np. gdy spróbuje je wykasować to jest szansa że się nie pojawią ?, lub ewentualnie wymiana akumulatora pomoże? (dobrze gdyby okazało się że to wina akumulatora).

Pracuje w delegacji a auto zazwyczaj stoi w tygodniu bez odpalania (pod chmurką).

https://forum.samnaprawiam.com/topic/878-peugeot-307407-abs-fault-esp-off/page/2/#findComment-39066

• 2 tygodnie później...
Gość xardas86

Witam, zrobiłem jeszcze raz test diagnostyczny i się pojawiło:

F9A0 – błąd przekaźnika sterownika rozrusznika (usuwanie zapisu defektów związanych z tym kalkulatorem jest dostępne tylko przez BSI) ale w końcu samo zniknęło przy kolejnym wyszukiwaniu błędów

F9A0 (nr taki sam jak wyżej) – Kod usterki dostawcy - dotyczył modułu zarządzającego bagażnikiem (kalkulator BSC)

U1108 – brak komunikacji na sieci CAN z kalkulatorem sterownika silnika (wcześniej było U1108 Łączność z kalkulatorem silnika )

U2006 – Błąd CRD: Nieprawidłowa informacja o prędkości obrotowej silnika (brak lub błąd)

Na pracującym silniku: Napięcie akumulatora 14.1 V

Teraz jeszcze sprawdziłem Historię błędów – I TU MOJE PYTANIE: czy faktycznie tak to już jest z tymi francuskimi samochodami czy po prostu trafił mi się taki egzemplarz. Historia jest mniej więcej od tego momentu kiedy kupiłem samochód czyli od 119000 km do 123600 km i przez te kilka miesięcy miałem ok. 830 błędów w historii.

Najczęściej pojawiało się (dane z historii - pojawiały się i znikały):

ABAB – moduł zarządzający bagażnika: błąd tylnego prawego kierunkowskazu. Błąd spójności. Miejscowy.

ABA6 – moduł zarządzający bagażnika: błąd tylnego prawego światła cofania. Błąd spójności. Miejscowy

9BAB; ABAA, światło lewe lub prawe

CBA7 - moduł zarządzający bagażnika: błąd tylnego światła stop. Układ rozwarty. Miejscowy

ABA5 – tylne światło stop, zwarcie z plusem

To było przez może pierwszy tysiąc kilometrów, później się nie pojawiały. Być może gdy poskręcałem przerwane kable, które znajdowały się w gumowym peszlu idącym do klapy bagażnika (były już kilka razy prze kogoś skręcane) bo klapa bagażnika się nie otwierała.

Czasami też jak wyłączam kierunkowskaz to na desce mignie zarówno lewy jak i prawy jednocześnie.

Obecnie pojawiają się błędy (chwilowe - zapisane w historii błędów):

F9A0; 99A0 – (BSI) kod usterki nieznany TEGO JEST NAJWIĘCEJ

F98D – (BSI) przednie światła mijania. Nieokreślone. Miejscowy.

FC82 – moduł przełączników pod kierownicą. Błąd komunikacji z transponderem. Nie określone. Miejscowy.

9BB2 – moduł zarządzania bagażnika, błąd sterowania zamkiem bagażnika

Było CC0C – składanie lusterek, FC18 elektronika drzwi kierowcy (spadek napięcia zasilania) – to pewnie przez słaby akumulator

No i oczywiście błąd ABS – tego nie dało się wykasować diagboxem – konieczna wymiana czujnika.

Wykasowałem błędy poza ABS.

Trochę się za bardzo rozpisałem – za co przepraszam, ale można by o tym książkę napisać. CZY TO JEST NORMALE?

Są jeszcze dwa błędy, które mi raczej nie przeszkadzają ale może da się jakoś łatwo usunąć (nie da się ich wykasować)

F905 – radioodtwarzacz. Usterka wejść audio pomocniczego nr 1. Nie określone. Miejscowy.

F8F0 -wyświetlacz wielofunkcyjny. Błąd braku komunikacji z kalkulatorem zestawu głośnomówiącego nie określone/ Lokalne.

Na koniec świeci tylko ABS, błąd radia i wyświetlacza. Reszta wykasowana.

Jeżeli komuś chciało się to czytać to proszę o jakieś sugestie.

Czy kupując to auto wpakowałem się w same kłopoty (kupiłem bo mi się podobało i fajnie się jeździ).

https://www.flickr.com/gp/147553423@N07/DZ4y1o

https://forum.samnaprawiam.com/topic/878-peugeot-307407-abs-fault-esp-off/page/2/#findComment-39093