Skocz do zawartości

Podstawowe narzędzia warsztatowe - kompresor i migomat

Rekomendowane odpowiedzi

Migomat - byle nie firma krzak, byle na dużą szpulę i normalny na butlę, a nie ten drut samoosłonowy czy jakoś tak. Czy jeszcze coś jest, na co zwrócić uwagę przy kupnie? Może używka - na co przy używce zwrócić uwagę?

Kompresor - chcę nim coś malować (bardzo rzadko całe auto, nie wiem, raz, dwa razy do roku...) no i używać go do dmuchania w klucz pneumatyczny. Na forach lakierniczych powiedzą mi, że z kompresorem poniżej 200l mam nie podchodzić do malowania lusterek, więc uderzam tutaj - jaki wybrać? Nie chciałbym wydawać fortuny, ale tak ja wiem, ze 1000-2000zł.

Klucz pneumat do kompresora - jaki? chciałbym nie dużo wydać, ale żeby służył mi trochę i odkręcił więcej niż moja ręka :P ~300zł

Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi, fajnie byłoby, jakby zawierały konkretne propozycje :)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/867-podstawowe-narz%C4%99dzia-warsztatowe-kompresor-i-migomat/

• Odpowiedzi 25
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

na co zwrócić uwagę przy kupnie?

na prąd maksymalny

im więcej tym lepiej, bo nie tylko blaszki będziesz mógł nim spawać

ja mam made in england - shermann

prąd 180A i jest w stanie przetopić kątownik 6-7mm grubości, spawałem sąsiadowi drzwi do garażu bo mu podgniły - szedł jak lala

byle nie firma krzak, byle na dużą szpulę i normalny na butlę

np einhell

znane, tanie, relacja cena/jakość wypada dobrze

ważne gdzie jest wyprodukowany a nie jaka firma

to tak jak ze sprzętem elektronicznym: czy sony, czy pioneer czy inne, to wszystko i tak klepane na tajwanie albo w chinach za miskę ryżu dziennie

migi są zunifikowane i np przewód z uchwytem pasuje z jednego do drugiego

Kompresor - chcę nim coś malować (bardzo rzadko całe auto, nie wiem, raz, dwa razy do roku...) no i używać go do dmuchania w klucz pneumatyczny.

taki za 399 z nomi starczy

ja takim badziewiem 24l zrobiłem 3 całościówki i sporo drobiazgów

Na forach lakierniczych powiedzą mi, że z kompresorem poniżej 200l mam nie podchodzić do malowania lusterek, więc uderzam tutaj - jaki wybrać?

bo do profi prac sie nie nada taki mały

im chodziło o to, że jak lakiernik maluje to maluje i powietrza ma mu nie zabraknąć

w takim badziewiu 24l powoli bo powoli ale da się pomalować całe auto, malowałem matiza w metaliku ii wyszedł super

zdecydowanie lepiej, gdybym miał wydajniejszy, to nie trzeba by co chwilkę przerywać i czekać aż dobije ciśnienie

Klucz pneumat do kompresora - jaki?

na domowe potrzeby nawet dolna półka cenowa z allegro wystarczy

https://forum.samnaprawiam.com/topic/867-podstawowe-narz%C4%99dzia-warsztatowe-kompresor-i-migomat/#findComment-3425

Witam, teraz ja się wypowiem na małe co nie co, ArKos ma rację co do migomatu czym większy prąd tym lepszy w każdym jest regulacja więc i blaszki pospawasz nie przepalając, co do kompresora to tu bym proponował na twoje warunki 100 l minimum 50 l patrząc na wydajność minimum 200-250 l/min jak wiadomo szybkość malowania tez jest ważna i zależy jaki pistolet będziesz używał nisko czy wysoko ciśnieniowy a szkoda by było żeby brakło lub spadło ciśnienie powietrza podczas malowania no i kwestia klucza pneumatycznego on potrzebuje dużo powietrza i wielkim ciśnieniu 5 at i już ma kłopot cokolwiek odkręcić, klucz pneumatyczny kupiłem 3 lata temu w Castoramie za 120 zł z kompletem nasadek śmiga do dziś tylko trzeba dbać o jego smarowanie, jak już tak wyposażasz swój warsztat zadbaj o przewody ciśnieniowe żeby nie były za cienkie możesz mieć max ciśnienie na kompresorze a klucz nie odkręci śruby tak jak wcześniej pisałem klucz ma ogromny apetyt na powietrze.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/867-podstawowe-narz%C4%99dzia-warsztatowe-kompresor-i-migomat/#findComment-3426

ja tak sie jeszcze zastanawiam...

klucz ma ogromny apetyt na powietrze

większość kompresorów do domowego użytku, czy to takie ze zbiornikiem 24l jak mam, czy to z 50l, one mają ciśnienie robocze 8atm

skoro potrzeba dużo powietrza w sensie objętości, to może by taki mariaż zrobić:

kompresor powiedzmy 50l i do tego podłączyć dodatkowy zbiornik na powietrze, np wykonany z butli na gaz, co to już homologacja minęła

za pare groszy taki baniak 50-60l da sie kupić, spiąć go z tym zbiornikiem z kompresora i już jest magazyn 100l powietrza

do malowania na pewno lepiej, przypuszczam że i narzędzia na powietrze tez polecą jak należy - nie uzytkuję takich więc tu musimy się oprzeć na tym co pisze Grześ - ma i szlifierkę i klucz więc wie jak to wygląda :)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/867-podstawowe-narz%C4%99dzia-warsztatowe-kompresor-i-migomat/#findComment-3428

Ja mam trzy tłokowy kompresor baniak chyba ma 200 lub nawet więcej litrów i jak podłączę szlifierkę silnik w kompresorze się nie wyłącza takie zapotrzebowanie na powietrze co tu dużo pisać szlifierka to jest tak jak byś wąż przeciął. Będę miał chwile to zrobię foty mojego wyposażenia warsztatu

https://forum.samnaprawiam.com/topic/867-podstawowe-narz%C4%99dzia-warsztatowe-kompresor-i-migomat/#findComment-3429

Ok, czyli na wstępie skupię się na migu i pistolecie (kompresorek pożyczać będę jak na razie, bo tyle kasy nie będzie)

Dzięki za info i w miare postępu w poszukiwaniach sprzętu będę tutaj się radził co i jak

https://forum.samnaprawiam.com/topic/867-podstawowe-narz%C4%99dzia-warsztatowe-kompresor-i-migomat/#findComment-3431

• 7 miesięcy temu...
  • 1 miesiąc temu...

Prowadzisz firmę o profilu mechaniki samochodowej? Chcesz zwiększyć swoje możliwości jako mechanik? [hide] Konkurs na Ambasadora Bacho czeka na Ciebie! Zarejestruj się na stronie: www.podajtenarzedzia.pl i ciesz oko przyjemniejszą i sprawniejszą pracą z narzędziami firmy Bahco![/hide]