Gość prezesik25 Opublikowano 21 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2010 Witajcie. W bagażniku pod lampą mam ślady rdzy. Chciałem to zedrzeć szczotką na wiertarce i pokryć cortaninem. Czy po 2 dniach na cortanin mogę położyć bitex? Czy to wystarczy, aby ruda już nie wyszła?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dawid8210 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 1Cortaninu nie można nanosić na czysta blachę, bo ta substancja wiąże się z rdzą, parę dni temu oczyściłem kawałek drzwi z rudy, tam gdzie była rdza ładnie z nią związało, a na czystej blasze nic się nie działo, cortanin zszedł po przetarciu szmatką. 2 Moim zdaniem lepiej pomalować to podkładem, niż nanosić od razu bitex.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Prezesik25 nikt Ci nie da gwarancji że ruda nie wyjdzie ale musisz zrobić tak jak napisał mój poprzednik Cortanin nakłada się na rdzę oczywiście nie tę luźną co odstaje myślę że zeskrobać co za dużo lekko szczotką przelecieć i na to cortanic odczekać dwa dni zamalować podkładem i dopiero na to bitex lub jakiś podobny środek.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość prezesik25 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 kupiłem Brunox 0,5l - działa szybciej. A nie mogę na Brunox lub cortanin bezpośrednio położyć bitexu? - przecież i tak nie będzie tego widać... [ Dodano: 2010-05-22, 10:58 ] a na czystej blasze nic się nie działo, cortanin zszedł po przetarciu szmatką. też tak czyściłem stalowe felgi po cortaninie.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 cortanin czy brunox, działa podobnie bezpośrednio odkryty zostanie wypłukany przez wodę ja tak robiłem: - czyszczenie mechaniczne powierzchni - szczotka na kątówkę i do gołej blachy rdzę - cortanin - po całkowitym wyschnięciu miękka szczotka miedziana na wiertarke i znowu do blachy - podkład na bazie żywic epoksydowych (NOVOL PE+) - konserwacja lub lakier to chyba najbardziej rozsądne cortanin po wyschnięciu sypie się, taki piasek powstaje i najlepiej pozbyć się tego ile sie da, bo to nic innego tylko związana rdza   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość prezesik25 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 wrzucę kilka fotek dla zobrazowania całej sprawy bagażnik wysmarowany brunoxem: podłoga: Podłoga będzie oczyszczona, a w poniedziałek jadę do kolegi lakiernika niech mi wstawia łatki. Jak widać na 19-letnie auto całkiem dobrze się trzyma Muszę ten brunox czyścić szczotką? Nie mogę go zamalować? - na opakowaniu pisze, ze można go kryć podkładami itp.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 na składaniach blach radza wyjdzie na to nie ma siły, ruda siedzi między blachami nie do wypędzenia zalogowała się na zawsze   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość prezesik25 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 nie wspomniałem jeszcze, ze przy tej fotce na zewnątrz auta (tylna lampa) widać, ze auto było bite - mocowanie lampy jest pokrzywione, z reszta w środku też to widać. Czyli na łączenie blach nie ma siły - zamalować bitexem i np. za 2 lata powtórka z rozrywki...   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Dokładnie do środka między te blachy nie wejdziesz więc tylko od czasu do czasu poprawka i czekać aż całkiem ruda się nasyci Twoją blachą   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 22 Maja 2010 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2010 Ja tez uzywałem cortaninu, tak jak Arek pisze z tym ze po cortaninie nie czysciłem do gołej blachy tylko matowałem, odtłuszczałem i podkład, trzyma juz ponad 3 lata i zadnego brzuszka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi