Skocz do zawartości

Ślizganie się na 3 i 4 biegu po wymianie sprzęgła - Focus


holcu
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

 

Jakiś czas temu kupiłem Forda Focusa mk1 w wersji kombi. Auto można powiedzieć od 1 właściciela od nowości i przebieg ponad 226 tys km. Silnik 1.8 diesel

 

Trochę pechowe autko dla poprzedniego właściciela przy nie całych 200 tys km wymieniono sprzęgło, by kilka tysięcy km później ponownie unieruchomić auto z powodu zerwanego paska rozrządu. Pasek troszkę szkód narobił, ale silnik został wyremontowany. Ładnie chodzi, ładnie pali, oleju nie bierze. Zauważyłem jednak, że przy agresywniejszym wciśnięciu gazu na 3 i 4 biegu obroty idą do góry dość szybko przy czym auto relatywnie do obrotów nie przyspiesza. Po puszczeniu gazu obroty gwałtownie spadają praktycznie do tego momentu od którego zacząłem przyspieszanie. Tak jakby się troszkę ślizgał. Dzieje się tak na 3 i 4 biegu, na 1,2 nie zaobserwowałem a na 5 jeszcze nie testowałem.

 

Generalnie jak się przyspiesza w miarę delikatnie wszystko pracuje prawidłowo. Rozmawiałem z jednym z mechaników i mówił mi, że przy tej wartości auta jeśli auto lata wokół komina to po prostu jeździć tak długo jak się da i zacząć się martwić dopiero jak przestanie jeździć.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Kurcze niby sprzęgło w całości jest zrobione. Gdyż wcześniej pedał wchodził w podłogę i nie powstał. Chyba, że zawęzili zakres naprawy sprzęgła, zostawiając stary docisk a dając nową tarczę. Podjadę do gości, którzy to robili podpytam się czy pamiętają.

 

Eee Ford bardzo fajnie lata. Troszkę w niego wsadziłem pracy i kasy, ale przy okazji dużo się nauczę. A głównie jakieś pierdoły były do zrobienia, które już zrobiłem. Dzisiaj zostały mi do zrobienia siłowniki klapy bagażnika i czekam bo oddałem do gościa, który usuwa rysy z przedniej szyby, bo była jedna sznyta od gum i trochę uciążliwa w eksploatacji.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj wyskoczyłem na autostradę by sobie dokładnie posprawdzać iii problem zniknął, ładnie ciągnie w całym przekroju obrotów. Próbowałem kilka razy i za każdym razem ładnie szedł.

 

Arku czy to może być od zastania u poprzedniego właściciela auto stało prawie ponad rok czasu bez żadnego odpalania, ruszania, jeżdżenia.

 

Podobnie było z braniem sprzęgła przy 1 biegu. Na początku był kłopot, że łapał na samej końcówce. Teraz już normalnie łapie.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.