Gość trezor56@wp.pl Opublikowano 6 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2017 Mam Mitsubishi Lancer GLXi z1990r silnik benzyna /LPG Typ motoru: 4G15 ma przebieg 160 000km. Od kilku miesięcy zaczął gasnąć w czasie jazdy, wygląda to tak jak by zabrakło prądu bo natychmiast obrotomierz spada na "0" i nie ma iskry na świecach. po 1-5 min. znalazła się iskra , zapalał i jechałem dalej. czasami po przejechaniu 100 -200 km prąd w wysokim napięciu "iskra" powracała po 10 godz. i trzeba było korzystać z lawety.Wymieniłem aparat zapłonowy moduł zapłonu cewkę zapłonową, podejrzane kable w instalacji elektrycznej ,pasek rozrządu i problem pozostał.czasem jadę 10 km. innym razem 1 km i nagle gaśnie z braku iskry .Rozrusznik kręci wszystkie kontrolki świecą tylko brak iskry. wszyscy elektrycy rozkładają ręce i nie potrafią mi pomóc.To bardzo dobre zadbane auto bywało że 15 lat nie jeżdziło stało w garażu gdyby nie gubiło iskry na lawety wydałem już tysiące zł. a po powrocie do domu na lawecie zapala. Może komputer albo jakieś czujniki. gdzie szukać przyczyny. Może mi ktoś pomoże   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Diagnostykę najpierw zrobić, a potem szukać. Może czujnik wału pada.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 7 Maja 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2017 Trzeba by sprawdzić co się traci czy samo napięcie zasilające cewkę czy już w cewce się cuda dzieją, wszystko jest do sprawdzenia starczy próbówka z żarówką, jak samochód zgaśnie i nie będzie chciał się uruchomić to wystarczy zmierzyć czy w czasie kręcenie jest napięcie na cewce mierzyć należy na kabelka cewki plus jaki minus nie brać minusa z masy, jeśli tam jest napięcie to układ zasilania cewki jest ok pozostanie sama cewka lub moduł zapłonu i to co Arkos wspomniał czujnik na wale z którego są brane impulsy które sa podane na moduł zapłonu i w dalszej kolejności na cewkę.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi