Skocz do zawartości

[Astra F] szarpanie i dławienie przy dużej wilgotności

Gość arteq93

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Od kilku miesięcy borykam się z dość nieprzyjemnym problemem. Przy suchym powietrzu jest wszystko pięknie. Gdy jednak wilgotność powietrza jest duża (szczególnie po lub w czasie deszczu) moja astra strasznie się dławi i szarpie. Problem występuje na zimnym silniku - ustępuje po przejechaniu kilkunastu kilometrów. Im większy deszcz tym z autem gorzej. Jesienią wymieniałem świece (NGK), przewody zapłonowe (jakieś automega), kopułkę, palec, alternator, filtry gazu, paliwa i powietrza . Ostatnio czyściłem też krokowca. Problem występuje zarówno na benzynie jak i na gazie. Przy dużym deszczu auto czasem nie może ruszyć z parkingu. Duszenie występuje przy dodawaniu gazu, na luzie zauważalne jest podszarpywanie silnika. Rezystancje cewki i przewodów są prawidłowe, świece ładne (tylko trochę przykopcone). Żadna kontrolka się nie zapala a błędów zczytać nie mogę bo przy zwarciu styków kontrolka check ciągle świeci. Nie jestem fachowcem dlatego zwracam się o pomoc do Was, osób z pewnością dużo bardziej obeznanych w temacie, gdyż nie chciałbym wymienić pół samochodu.

Bardzo proszę o jakieś sugestie. :idea:

Pozdrawiam. ;-)

Pryskałem wodą w nocy ale żadnych rewelacji nie zauważyłem. Wczoraj po deszczu auto znowu postanowiło pomarudzić więc zdjąłem przewody, wrzuciłem do piekarnika i wysuszyłem. :devil: Zauważyłem znaczną poprawę pracy silnika więc chyba spróbuję zainwestować w nowe.

[ Dodano: 2014-08-13, 11:15 ]

przewody zapłonowe (jakieś automega)

Jakieś tam przewody są do bani, lub

kopułkę, palec

firmy kogucik.

Kup raz a porządnie.

Wymieniłem przewody i widzę lekką poprawę.

Zamierzam wymienić jeszcze kopułkę i palec. Mam okazję kupić je po niższej cenie firmy FACET lub BERU. Warto zdecydować się na którąś z tych firm czy lepiej doinwestować w BOSCHA?