Skocz do zawartości

Opel Astra G 1,6 16v X16XEL warto remontować?

Gość nycer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Mój mechanik stwierdził, że należałoby zrobić remont silnika w mojej astrze - powód pali dużo oleju, kopci na niebiesko itp. wiadomo pierścienie... Kazał mi uskrobać trochę kasy co uczyniłem.

Pokusiło mnie żeby porozmawiać na temat remontu silnika z mechanikiem mojego brata, który powiedział ze tych silników się nie robi bo nie warto, po remoncie będzie dobrze jeździł około 25000 km po czym znów zacznie brać olej i wszystkie dotychczasowe objawy powrócą.

Doradził jednak żeby wyrzucić obecny silnik i zamienić go na 1,6 8v bo podobno są dużo lepsze. Powiedział, że za silnik (bardzo dobrym stanie), skrzynie biegów (którą też trzeba będzie wymienić) oraz osprzęt i robocizną weźmie ok. 1500 zł.

Teraz pojawia się pytanie, co robić? Jakie jest wasze zdanie?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Daniel 'nycer'

wiadomo pierścienie...

Skąd ta pewność że to nie uszczelniacze zaworów ? akurat w tych silnikach jest to przypadłość że przeciek jest na uszczelniaczach zaworowych i mam nadzieję że mechanik to sprawdzał.

Pytanie laika: czy każdy warsztat zrobi wyżej wspomnianą próbę olejową wraz z sprawdzeniem ciśnienia sprężania w cylindrach?

P.S. ujrzałem światełko w tunelu :)

Oplowskie silniki 8V są nie do zajechania a w 16V lubią paść właśnie uszczelniacze i wtedy zaczyna się dolewanie oleju. Same uszczelniacze to koszt może 10-20zł ale robocizna + uszczelki to się uzbiera. Dlaczego puszczają uszczelniacze? Moje zdanie na ten temat jest proste. Większość ludzi myśli, że ma tylko jeden bieg wentylatora chłodnicy. Ile to już razy słyszałem "ooo u mnie to się wentylator załącza dopiero przy blisko 100 stopniach", albo i wyżej. Guzik prawda, załącza się wtedy 2-gi bieg (tzw szybki) a pierwszy, który powinien się załączyć przy ok 95-97st nie działa bo padł rezystor albo przekaźnik, albo oba. Nawet w mojej starej F-ce bez klimy jest wentylator 2-biegowy. Oczywiście wolny bieg nie działa standardowo. I tak to się dzieje, że stojąc w korkach zwłaszcza latem mamy na desce 100 stopni. Dzień, miesiąc, roku kolejne lata mijają a uszczelniacze dostają po d.... i zaczynają przepuszczać olej. Później uszczelka pod głowicą i mamy różne dziwne objawy.

Pierwsze co, doprowadź do ładu chłodzenie a potem uszczelniacze i powinno być ok. No chyba, że silnik był przegrzany z innych powodów.

Wymiana uszczelniaczy, UPG i reszty uszczelek po drodze będzie się wiązać zapewne z kosztem do 500zł z robocizną. Robocizna 250-300zł, uszczelki jak znajdziesz dobrze to w 100zł się zmieścisz, od pokrywy zaworów zazwyczaj nie trzeba wymieniać a do 16V jest dość droga, prawie jak pod głowicę. Planowanie 60-150zł.

Lepiej to niż kombinacje z przekładką na słabszy silnik.

Pozdro