Skocz do zawartości

Sciaga ostro na lewo po zmianie kół ...

maciekchn

Rekomendowane odpowiedzi

15km jechałem.Rożnica miedzy alu a stalowymi taka ze jak puszcze kiere na alusach od razu skręca a na stalowych puszczam to jedzie i lekko tylko ściąga pomijając fakt ze mam kierownice skręcona w druga stronę jak wyprostuje to odbija.

• 2 miesiące temu...

Było ustawiane na przodzie... dziwi mnie ze na alu jest inaczej i na stalowych ...bo geometrie i zbieżność ustawia się dla auta a nie dla felg (chyba)

[ Dodano: 2013-01-23, 21:39 ]

:-?

Jeszcze mnie trapi jedno

ZBIEŻNOŚĆ !

kuźwa!

ustawia sie dla koła czy dla dla "osi"! bo juz sie głupieje! :crazy: jeśli mi ustawił zbieżność na alusach to jak pojadę na stalowych to powinna być zachowana nie ? a jeśli wyjdzie ze znowu coś nie tak to znaczy ze felgi sa nie tak... a jesli felgi by były np krzywe/pochylone to by mi biła kierownica...

• 3 tygodnie później...

Odkopię trochę :)

Zbieżność ustawiasz dla auta :) nie powinno być różnicy po zmianie kół ... :)

No chyba że wywaliłeś w jakąś dziurę i szlak trafił np. sworzeń wahacza... wtedy mogła by Ci się zbieżność trochę "pokićkać" ... oczywiście zaraz się zacznie że nie powinno to mieć wpływu na geometrię... ale są przypadki (sam tak miałem) że po zmianie sworznia na nowy, musiałem jechać na zbieżność bo się rozjechała...

Musiałbyś założyć koła na których miałeś wsio ok a potem pojechać na jakiś warsztat i zobaczyć zawias na szarpakach czy wsio jest ok :)

Kolejna sprawa, to że auto ściąga nie oznacza że wina leży z przodu... gdy np. będziesz mieć mało powietrza w któreś tylnej oponie, auto też będzie Ci uciekać ... ;-)

Na stalowych zmienilem 2 opony wiec juz nie to samo... ustawil mi zbierrznost puzniej wrzucil na szarpaki...

zrobie taz ze te kola alu wrzuce do innego auta latem zobacze jak auto bedzie sie zachowywac i wyjdzie moze wina felg...

bo teraz na stalowych kiera skrecona musi byc a na alu prosto kiera i jade prosto

przed geometria bylo odwrotnie