Skocz do zawartości

Zapach benzyny w kabinie, szczegolnie przy otwartych oknach.

Rekomendowane odpowiedzi

śrubokręt między pokrywę a karoserie i do góry jak już troszkę puści reszta sama wyjdzie.

• 1 miesiąc temu...

Jak nic nie znajdziesz, to kup sobie oryginalny korek. Też byłem zdziwiony tym, jak bardzo może śmierdzieć paliwem w całym samochodzie, gdy się ma nieszczelny korek...

Do pompy oczywiscie, tradycyjnie nie udało mi sie dostać :)

Ursus, wlaśnie kilka dni temu znalazłem jakiś korek na ulicy z jakiegoś innego auta, ale wygląda on na oryginalny korek, ktory się wkręca, ale nie wiem z jakiej marki samochodu. O dziwo pasował do mojego auta i zauważyłem, ze juz nie śmierdzi :] No kto by pomyslał ze zawirowania powietrza wpychaly mi ten smród przez przednią szybę aż z wlewu :-/

Jak to jest z odpowitrzaniem przez korek, ten korek z tego co widzialem ma uszczelke jakas. W jaki sposób się bak zatem odpowietrza?

Dzięki za pomoc wszystkim.

• 5 miesięcy temu...

U mnie w identycznej sytuacji tyle, że inne auto okazało się, że zbiornik jest pod tylną kanapą, a przy zbiorniku przy pompie paliwa nieszczelność

• 2 lata później...
Gość manieksurf

Witam. U mnie w Zafirze A zapach benzyny w kabinie pojawia się w gorące dni. Wczoraj byłem u mechanika który sprawdził przewody (wężyki) i przy okazji dowiedziałem się o istnieniu filtra węglowego oparów paliwa - mieści się przy prawym nadkolu pod reflektorem - dostęp po zdemontowaniu osłony nadkola. Tam też nie było ślady wycieku. Ale dziś rozgrzebałem całe nadkole i okazało się że od tego filtra biegną 3 przewody - dwa do komory silnika i jeden nadkolem w stronę przednich drzwi. I ten ostatni wężyk jest zakończony plastikowo-gumowym elementem przez który wydostają się opary i stąd już niedaleka droga do wentylatora nawiewu do kabiny.

Teraz pytanie - co z tym fantem zrobic? Przełożyc końcówkę w inne miejsce czy też filtr węglowy niedomaga i jest do wymiany? A może jest jeszcze jakiś sposób?

Poniżej link do zdjęc końcówki wspomninaego wężyka

https://picasaweb.go...hPaliwaWKabinie

Sprawdzony sposób na zapach benzyny w czasie jazdy z otwartymi oknami to wymiana korka wlewu paliwa, sprawdzone na wielu samochodach marki Opel, jeśli nie chcesz kupować nowego korka bo uważasz że to nie możliwe to pożycz od kogoś i sprawdź.