Skocz do zawartości

Co potrzebne aby przejść każdą kontrolę

Gość superkwasek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość superkwasek

Dzień dobry, chciałbym się zapytać o poradę dotyczącą jakie rzeczy są wymagane aby przejść każdą kontrolę drogową.

Tak więc pewnie w 90% przypadków kończy się na sprawdzeniu przeglądu stanu technicznego i ubezpieczenia?

Jednak co dalej gdy będą chcieli sprawdzać czy mamy "arsenał" samochodu. Co do takiego arsenału należy?

-trójkąt

-gaśnica

-linka holownicza

-klucz do odkręcania kół (zapomniałem nazwy :D )

-koło zapasowe

-apteczka

Czy oprócz tych rzeczy coś sprawdzają? Czy może którychś z tych rzeczy które wymieniłem nie sprawdzają? Już też nie chodzi tak bardzo o kontrolę bo te rzeczy są przydatne które wymieniłem, ale jestem ciekaw czy sprawdzają je podczas kontroli.

I czy kontrole kończą się na sprawdzeniu tych rzeczy i dokumentów, czy jednak jak panowie będą "uparci" to jeszcze coś sprawdzają?

Wiem też, że raz mojemu ojcu sprawdzali światła tylko nie pamiętam przyczyny.

Pozdrawiam.

te rzeczy ktore wymieniles sa w aucie raczej niezbedne i kazdy odpowiedzialny kierowca powinien je posiadac....przy zwyklej kontroli raczej nikt nie wnika w szczegoly...mogą jedynie skontrolowac stan ogumienia i prawidlowe dzialanie wszystkich swiatel.

A ja proponuję poczytać przepisy...

-trójkąt

-gaśnica

To obowiązkowe wyposażenie pojazdu.

-linka holownicza

-klucz do odkręcania kół (zapomniałem nazwy )

-koło zapasowe

Nakazuje rozsądek, nie przepis.

W wypadku pojazdów świadczących usługi przewozowe (np. taksówka), wymogiem jest sprawne koło zapasowe i apteczka.

W wypadku pojazdów świadczących usługi przewozowe

o własnie t jest ustawowy wymóg o apteczce

poza tym warto mieć koszulkę odblaskową, nie jest konieczna ale warto ją mieć

kolejna rzecz to wszystkie dokumenty czyli:

- prawo jazdy

- dowód rejestracyjn

- ubezpieczenie OC

Dowód osobisty nie jest wymagany przy kontroli.

Arkos udzielil wyczerpującej odpowiedzi. :-) a ja posiadam nawet koszulke... :lol::lol:

[ Dodano: 2012-06-19, 21:42 ]

a jesli chodzi o zdrowy rozsądek to do autka warto wrzucic kilka zapasowych zarowek..najlepiej taki niezbednik w praktycznym pudeleczku zakupiony na stacji benzynowej.. :-) maly pojemnik z plynem chlodniczym tez nie zajmie wiele miejsca ;-) no i najwazniejszy element wyposarzenia...konkretny kij bejsbolowy...w naszych realiach moze sie przydac.... :lol::lol::lol:;-)

pieszczotliwie zwany batonem , ze mną jeździ przyjaciel murzynek ;-) już raz się przydał , do przetłumaczenia właściwej metody zmiany pasów na jezdni

2393983230