Gość thunder76 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Witam! Mam taką prośbę: samochód parę miesięcy stał nieużywany na powietrzu. Od czasu do czasu jednak był odpalany ale nie jeżdzony. teraz robie mały remont zawieszenia i chcę nim jeździć. Na jakie elenenty takie stanie mogło niekorzystnie wpłynąć? muszę wymienić olej. Znajomy radzi, żeby najpierw wymienić sam filtr, troszkę pojeździć, żeby ten zastały syf sie odłożył w nowym filtrze i dopiero wymienić olej i drugi nowy filtr. Ma rację? wymienie też paski, bo zapewne sparciały choć nie wyglądają na takie oraz filtry . Proszę o sugestie i porady bardziej doświadczonych kolegów Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Co to jest parę miesięcy ? nie jedni sezonowi kierowcy wyjmują swoje zabawki na lato odpalają po długim okresie i jazda Znajomy radzi, żeby najpierw wymienić sam filtr, troszkę pojeździć, żeby ten zastały syf sie odłożył w nowym filtrze i dopiero wymienić olej i drugi nowy filtr. Ma rację? bez sensu wymienie też paski, bo zapewne sparciały choć nie wyglądają na takie Paski możesz wymienić ale mam nadzieję że wszystkie nawet rozrządu.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 Hamulce. Tłoki w zaciskach mogly sie zastac. Zrzucic kola i rozruszać ręcznie zaciski. Jak auto było odpalane, to nic silnikowi nie bedzie. Ja pakowałem do auta silnik ktory wyjęty stal 2.5 roku i spoko.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość thunder76 Opublikowano 12 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2011 dzięki Grześ977 i Arkos za rady. Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość szymon 1587cm3 Opublikowano 13 Listopada 2011 Udostępnij Opublikowano 13 Listopada 2011 Ja dodam jeszcze do sprawdzenia poziomy płynów eksploatacyjnych, jak uruchomisz to daj mu sie rozgrzac. Hamulce poczatkowo moga trzymac ale po próbie ruszenia powinny odpuscic.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi