Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Bo tak to powinno wygladac. Uszczelki nalezy kłaść na czyste, równe i odtłuszczone powierzchnie

No ja zawsze UPG jak wymieniam, to planowanie głowicy, blok zakładam, że się nie wichruje, czyszcze ostrym płaskim narzędziem, odtłuszczam blok i głowicę i dopiero kładę uszczelkę.

A Sylikon staram się używać zawsze (dosłownie), nawet mając nowe uszczelki, to smaruję delikatnie (szczególnie te cienkie papierowe) z jednej i drugiej strony, bo równości powierzchni nie mogę być pewien, np kolektora ssącego oczywiście wcześniej odtłuszczając obie powierzchnie.

Ps. ale jak kiedyś przyjdzie komuś/mnie do głowy nie planować głowicy, to może się skuszę na ten smar :P

Dobra koniec tematu smaru na uszczelce, tyle ile mechaników na świecie tyle sposobów wymiany uszczelki :lol:

Gość szymi870

dzisiaj grzebania ciąg dalszy, głowica poszła do szlifierza i okazało się że mimo iż motor do końca miał normalną moc to głowica była pęknięta w 2 miejscach i skrzywione lekko były 4 zawory = szukam drugiej głowicy :mrgreen::evil:

Tylko nie w imadle, rozbierz je, wylej z nich stary olej przeczysc i poskłądaj. Maja byc miekkie.
tylko jak je rozebrać ?? , wiem ,że na forum jest porada , ale wolałbym zrobić to jakoś bez rozbierania , aktualnie wszystko moczy się w ropie a w imadle nie byłem w stanie ich ścisnąć :-|

po zalaniu ropą po 2 godzinach zleciało zupełnie z jednego tłoka , ale ponieważ tłoki wyglądają ok i auto nie brało oleju , nie mam zamiaru ruszać dołu .

uszczelkę pod głowicę założę zgodnie z książką sam naprawiam , ale zastanawiają mnie pozostałe z których w oplach notorycznie spier..la olej tj. uszczelka pod miską i pod pokrywą zaworów są na nie jakieś sprytne sposoby ?? oczywiście wszystkie powierzchnie są wyczyszczone do gołego metalu , ale składać je na TAWOT ??

P.S. wielkie dzięki za pomoc , poleciały punkty ;-)

Prace w końcu posuwają się do przodu , nie mogłem kupić głowicy w normalnych pieniądzach , więc kupiłem cały silnik za 400zł ;-) jutro głowica idzie na sprawdzenie szczelności i szlif , jeśli będzie ok :mrgreen:

zakupiłem już wszystkie uszczelki i nowe śruby głowicy firmy Elring (koszt 300zł) , po rozmowie ze starym szczwanym mechanikiem będę je składał na tawot ;-)

jedyne co mnie zastanawia to to ,że nie mogę nigdzie dostać uszczelki , która idzie pod obudowę wałka rozrządu :shock:

popychacze hydrauliczne za radą kolegi ja37 opróżniłem z oleju przy pomocy imadła i moczą się w syntetyku celem wymycia, później wycisnę je jeszcze raz :-)

z nowych części wpadnie jeszcze paseczek rozrządu olej , płyn i filtry

po zakończeniu prac wstawię fotki ;-)

gdybym coś robił źle to proszę o opr ;-)

popychacze hydrauliczne za radą kolegi ja37 opróżniłem z oleju przy pomocy imadła

Lepiej jest rozebrać niż wyciskać na siłę, no ale jak już tak zrobiłeś, to mocz np w nitro

jedyne co mnie zastanawia to to ,że nie mogę nigdzie dostać uszczelki , która idzie pod obudowę wałka rozrządu :shock:

Bo tam seryjnie nie ma uszczelki - sylikon Ci pomoże to złożyć do kupy ;)

Tam nie przychodzi żadna uszczelka. Po prostu skręcasz. Ja posmarowałem hermetykiem.

wyciskać na siłę
ale poszły bez większych problemów i wszystkie ładnie odbijały :-)

nie ma uszczelki
w garażu zawsze leży awaryjna tubka wurtha na szczęście :mrgreen:

zastanawiam się jeszcze , które śruby wkręcać na klej ??

1. koło pasowe

2.koło rozrządu na wałek

3... ??

Rozrząd jak najbardziej ale pasowego bym nie kleił bo w przyszłości będzie problem z odkręceniem. O ile dobrze pamiętam przykręcasz je siłą 140Nm i to musi wystarczyć.

pasowego bym nie kleił bo w przyszłości będzie problem z odkręceniem

Guzik. Da się spokojnie.

Oryginalnie był stosowany Locktite niebieski i proponuję go dać. Sam klin nie da rady utrzymać koła pasowego wału i go zgilotynuje. Co potem? Znowu nowa głowica...

Znane z autopsji.