Gość ryszard4352 Opublikowano 27 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2013 wężyk wizualnie jest szczelny, oglądałem go podczas demontażu przepustnicy do czyszczenia, ale sprawdzę jeszcze jutro dokładnie i posłucham czy nie ma dziwnego syczenia, dzięki za cenną radę Mam podobny problem z silnikiem1.4 16 zaworowy . Juz nie mam siły , wymieniałem wszystko . Na mój gust to wina jest w przepustnicy powietrza była myta ale to chyba jakiś sygnał jest zły z przepustnicy ko komputera Mechanik młody powiedział że jak się cos dzieje to przeważnie przepustnica powietrza . Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jarek65w Opublikowano 23 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2013 Dopiszę swoje zakończenie - "żabkowanie" auta w okolicach 2000. Wyszło że winna była raczej istalka gazowa . Wymieniłem czujnik temp. parownika bo było permanentne 110 nawet w zimie , do tego czyszczenie wtrysków , zmiana dysz na 2,1 - ustawienie ciśnienia zgodnie z zasadą wyrównania czasów wtrysku PB przy przełączaniu PB/LPG. Reset mapy i autokalibracja - zniknęło żabkowanie , auto jedzie przyjemnie choć demonem mocy nie jest.Żadnych błędów (no jeden B004A) i jestem właściwie zadowolony. Pełnia szczęścia będzie po dynamicznych korektach mapy.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ryszard4352 Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Sierpnia 2013 Do sternik100: jak będziesz miał jakieś doświadczenia po zaślepieniu egr-a to napisz, ja już jestem umówiony z mechanikiem na czwartek, spróbuje też może podmienić go na jakąś używkę - jeśli to nic nie da i przy zaślepieniu nie będzie żadnej reakcji, to pozostanie jeszcze tylko wymiana jednego elementu... samochodu!!! [ Dodano: 2011-03-01, 19:21 ] I jeszcze jeden wątek wymian : byłem dziś u kolejnego mechanika od układów wydechowych, ma podobno świetny katalizator z rozbitej astry po przebiegu 50 tys. km, ale życzy sobie za tą "przyjemność" tylko 700 zł. Powoli już przechodzi mi ochota na wymianę katalizatora w mojej astrze... To nie żadny katalizator ani zawór ERG co za głupoty . Tom przepustnica powietrza reguluje dawka paliwa itp . Albo trzeba dokładnie umyć albo do wymiany . Potencjometr pokazuje z błędem i dlatego zły skład paliwa na niskich obrotach Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość waldek2206 Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Witam Proszę o udzielenie porady od czego zacząć. Moje problemy pojawiły się prawie rok temu po zamontowaniu instalacji gazowej. Po krótkim czasie od zamontowania LPG pojawił się problem "szarpania", po wizycie u "gazownika" stwierdził że trzeba wymienić świece. Świece wymieniłem i na jakiś czas pomogło lecz po ok 10 tys. km problem znów się powtórzył i w tym przypadku wymiana świec już nic nie dała . Kolejna wizyta u tego samego gazownika - werdykt cewka zapłonowa - wymieniona na nową - żabki zniknęły . Pojawił się nowy problem - do zakresu obrotów ok 3 tys samochodzik ma "doła" i wkręca się na obroty dopiero powyżej 3 tys. A i nadmienię jeszcze, że samochód bardzo szybko przełącza się na LPG. W zimie nawet przy temp. -20 st. wystarczy na benzynie przejechać ok. 1 km i już się przełącza na LPG. Wszystko było by w porządku, tylko że jak tak szybko się przełączy to jak puszczę nogę z gazu to samochód gaśnie i poźniej jest problem z jego odpaleniem, a jak już odpali to świeci CHECK. Na początku na ssaniu chodził fajnie (tylko przez chwilę) lecz po ostatniej wizycie u mojego gazownika (prawdopodobnie pozmieniał coś w sterowniku LPG) Autko po odpaleniu na PB szarpie i praktycznie nie da się nim jechać i muszę go wkręcać na dosyć wysokie obroty. Szarpanie znika jak złapie temperaturę. Od czego zacząć diagnozę. Najprawdopodobniej będę musiał też zmienić "gaziarza" lecz u mnie w okolicy uważany jest za najlepszego. Z góry dziękuję za odpowiedzi Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 7 Września 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2013 Czujnik temperatury do ECU? Niebieska wtyczka na 2 piny, prostokątna.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość groch10 Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Trochę odgrzeję temat. Mam silnik Z16XE, problemy identyczne jak kolegów, do 3 tys obrotów silnik ma doła, powyżej leci aż miło Mam instalację lpg i tu pojawia się mały problem, otóż problem ten mam tylko po odpaleniu auta gdy chodzi na benzynie, jak przełączy się na lpg jak ręką odjął, ciągnie od samego dołu tak jak powinien. Co może być przyczyną? Jechać do aso i kombinować z mapami silnika? Często robię trasę 100km i nie szczędzę gazu, więc o zamuleniu nie może być mowy.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 15 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Września 2015 Gaz do regulacji.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość groch10 Opublikowano 16 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Września 2015 Mam regulować gaz mimo że na nim chodzi dobrze? Problem pojawia gdy silnik chodzi na benzynie...   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 17 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2015 Poczytaj forum. Było o autoadaptacji sterowników, o rozjeżdżaniu map benzyny i kilku innych zjawiskach przy LPG.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość groch10 Opublikowano 18 Września 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Września 2015 ArKos przeczytałem jeszcze zanim zadałem to pytanie, ale nie znalazłem odpowiedzi dlatego się udzieliłem i zadałem swoje pytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi