Gość mario87 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Witam:) Daewoo Nubira 1.6 mojego brata lubi się dławić przy wciskaniu gazu. Objaw ten jest już od dawna. Nubirka niedawno przeszła generalkę silnika i przy okazji wymieniliśmy świece z przewodami a także cewkę zapłonową która miała skorodowane styki. Objaw po tym ustąpił ale po pewnym czasie powrócił. Dzieje się to i na benzynie i na gazie. Samochód tydzień temu przeszedł przeróbkę instalacji gazowej z mieszalnikowej na sekwencyjną i po tym było jeszcze ok. Brat sobie gdzieś nim pojechał i powiedział mi że silnik mu jakoś dziwnie pracuje jakby nie na wszystkich cylindrach. Ponieważ on się tylko ogranicza do jazdy samochodem i tankowania ja musiałem się tym zająć Po odpaleniu samochód chodzi elegancko, dopiero jak się trochę rozgrzeje to zaczynają się dziać dziwne akcje. Przy mocniejszym wciśnięciu gazu samochód zaczyna się dławić. Strach jest nim wyprzedzać. Jak stałem na światłach to potrafił trochę spaść z obrotów ale nie zgasł. Co jej cholerze może być?? Bardzo proszę o pomoc:) Pozdrawiam   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 Stawiam na mapsensor. On jest odpowiedzialny za odpowiednie zwiększenie kąta wyprzedzenia zapłonu przy przyspieszaniu - pełni taką rolę jak przepływomierz, czyli informuje sterownik silnika, ile powietrza wpada do silnika. Przepływomierz mierzy ile, a mapsensor oblicza to na podstawie podciśnienia w kolektorze ssącym. Oprócz samego mapsensora może być strzelony wężyk podciśnienia do niego biegnący, lub przytkany króciec w przepustnicy.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario87 Opublikowano 22 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 22 Stycznia 2011 A no właśnie, już myślałem że to coś z układem paliwowym ale jak to też się dzieje na gazie to zasilanie benzyną odpada. Samochód jest u mechanika, mam nadzieję że ogarnie temat:) Dzięki   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 W dokładnie takim samym modelu mięłam ten sam problem, jak silnik był zimny autko jeździło jak lala po rozgrzaniu nie szło tym jechać, po rozebraniu okazało się że na jednej świecy elektrody praktycznie nie miały przerwy po zrobieniu prawidłowej samochód jeździł jak dawniej czyli jak lala. Elektrody często się ściskają w tych modelach, wiadomo są bardzo głęboko osadzone bez specjalnego klucza świece trzeba delikatnie wrzucić na swoje miejsce i dopiero potem przykręcać i przyznam się że to był mój błąd   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Anonymous Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 mario 87 jak twoj mechanik ogarnie temat,opisz co tam sie stalo w nubirce zalezy mi i co z ta cewka stara-czy wczesniej wyskakiwal check z gory dzieki   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mario87 Opublikowano 23 Stycznia 2011 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2011 mario 87 jak twoj mechanik ogarnie temat,opisz co tam sie stalo w nubirce zalezy mi i co z ta cewka stara-czy wczesniej wyskakiwal check z gory dzieki Nie ma sprawy;) Ne pewno napiszę co było nie tak. A co do cewki to po prostu jeden z jej styków był przerdzewiały. Check od cewki nigdy się nie włączał Cewkę wymieniłem na nową bo starej to nawet nie można było dobrze wyczyścić Mam nadzieję że mój mechanik ogarnie temat i będzie po sprawie:) [ Dodano: 2011-01-29, 22:39 ] Więc tak:) Auto już pod domem i śmiga jak wściekłe:D A co było?? Mechanik wymienił świeczki i jest git:P Tyle że ja wymieniałem świece na jesieni i przez jakiś czas był spokój. Mam nadzieję że teraz będzie dobrze:) Pozdrawiam:) Grzesiu, miałeś poniekąd rację tyle że stare świece miały mnóstwo sadzy na elektrodach - prawie nowe świece   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi