Skocz do zawartości

zapieczony bieg w automacie

Gość nirvana

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam pytanie dotyczące budowy samej skrzyni 4hp22 lub 4hp24

jak sa budowane kosze sprzęgieł w jakiej kolejności patrząc od konwertera odpowiadaja za biegi, czy można samemu regenerowac konwerter jak tak to na czym to polega.

i najważniejsze czy da się usunąć samemu usterkę skrzyni która zachowuje się tak jak by miała zapieczony bieg tzn.

pacjent to e32 750 z 4hp22

i co nastepuje:

odpalamy smoka

P - czuć jak auto chce wyrwać do przodu ale zapadka mu nie pozwala

R - autko ani do przodu ani do tyłu (wrażenie takie jak by w obu kierunkach naraz chciało jechać

N - auto jedzie do przodu

D - normalna praca skrzyni zmienia biegi od 1 do 4 i w dół

3 - wygląda normalnie

2 - jak wyżej

1 - jak wyżej

tryby S,E,M - dzialają jak należy

dodam iż byl robiony remont skrzyni w AXOD w Krakowie auto pojezdziło 3 mc i jezdzi tak. Dominik który naprawial tą skrzynie umywa ręce. Na chwilę obecną nie mam zaufania ani ochoty wydawać 3 tys zl poniownie chcial bym to sam sprawdzić i naprawić czy ktoś z Was jest wstanie udzielić mi odpowiedniej wiedzy w celu usunięcia mojego problemu?

ja uważam, że jest coś nie tak w skrzyni - być może pompa oleju

z uwagi na to, że nie jestem fachowcem od automatów, a tylko znam je o tyle o ile, to proponuję zapytać jakiegoś fachowca - na przykład http://www.autojozefow.pl/forum/index.php

mają dobre opinie na forach internetowych

W tej skrzyni mogą być posklejane tarcze cierne naprawa polega na rozebraniu na czynniki pierwsze wymianie wszystkich tarcz i taśm i powiem Ci że jest to w domowych warunkach praktycznie nie wykonalne, duże ryzyko że wywalisz kasę na zestaw naprawczy a skrzynia nie zadziała, proponuję poszukać jakieś używanej z małym przebiegiem

używane juz przerabialem :( niestety do tego modelu nie istnieja skrzynie z małym przebiegiem, będee musial zayzykować moze sie uda jak nie to bede sie martwic pozniej :) trzymajcie kciuki :)

• 8 miesięcy temu...

Pierwsza rzecz to to że nie może ci jednocześnie jechać w przód i tył po naszemu masz sterowanie skrzynią spsute a dokładniej w listwie zaworowej. Nie jest to wina ani tarczek ani pompy. regeneracja konwertera polega na rozcięciu go na pół i wymianie bebchów po czym jest zaspawany na nową. Domowymi sposobami nie da się tego zrobić niestety. Kolejna sprawa to to że spokojnie sam możesz zregenerować sobie asb potrzebnych ci będzie kilka ściągaczy do pierścienie osadczych + manual skrzyni. Niestety minimum wiedzy z zakresu mechaniki tez jest potrzebne.