Skocz do zawartości

Auto z ASB Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Gość szopen484

Chciałbym prosić o rade doświadczonych ,użytkowników aut z ASB w paru kwestiach :

--czy można gasić silnik w pozycji drążka ,,D,,?czy tylko w pozycji ,,N,, lub ,,P,,?

--czy można przełączać drążek biegów np. z pozycji ,,D,,na ,,N,, przy wyłączonym silniku

lub ogólnie czy można nim ruszać bez włączonego silnika ?

-- wiem że przy krótkich postojach auta np.czekając na zmianę świateł na skrzyżowaniu nie powinno się przełączać na ,,N,, ale jeżeli czekam przy przejeżdzie kolejowym około 5minut to chyba nie ma sensu trzymać tak długo hamulca ?

--na jakim biegu najlepiej zostawiać auto na postoju ?ja zostawiam na ,,N,, i zaciągam ręczny

--jeżeli włączę ,,D,, to mam pełen zakres biegów a gdy włączę bieg ,,3,, to asb zmienia mi biegi od pierwszego do trzeciego , czy mam tylko jeden bieg w tym przypadku wybrany trzeci ,i tak dalej jak włączę ,,2,, to mam tylko drugi bieg czy dwa biegi?

Jestem świeżym posiadaczem sonaty 2.5v6 dlatego proszę o jakieś wskazówki, może ktoś ma też taki model sonaty i mi podpowie jaki typ skrzyni biegów tam jest ,jaki olej do skrzyni wlać ,i ogólnie coś podpowie :-)

POZDRAWIAM wszystkich i życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku

https://forum.samnaprawiam.com/topic/1505-auto-z-asb-pytanie/

no to tak na nowy rok:

proponuję korzystać czasem z takiego fajnego buttona u góry, opisanego jako SZUKAJ

ewentualnie zerkać w dział poradników, bo dla jaj nikt ich nie pisze tracąc masę czasu

http://forum.samnaprawiam.com/skrzynia-biegow-automatyczna-skrzynia-biegow-w-pigulce-vt37.htm?highlight=skrzynia

czy ten materiał nie wyjasnia zdecydowanej większości wątpliwości, jakie kolega posiada?

wystarczy tylko czytać...

https://forum.samnaprawiam.com/topic/1505-auto-z-asb-pytanie/#findComment-7368

a ja Ci odpowiem z własnego doświadczenia a że korzystam nie pierwszy raz z automatycznej skrzyni to chyba takie mam :lol:

czy można gasić silnik w pozycji drążka ,,D,,?czy tylko w pozycji ,,N,, lub ,,P,,?

można gasić choć nie jest to zalecane.

czy można przełączać drążek biegów np. z pozycji ,,D,,na ,,N,, przy wyłączonym silniku lub ogólnie czy można nim ruszać bez włączonego silnika ?

na wyłączonym silniku lub nawet na włączonym możesz na postoju tym drążkiem ruszać jak chcesz po to CI go tam fabryka dała.

wiem że przy krótkich postojach auta np.czekając na zmianę świateł na skrzyżowaniu nie powinno się przełączać na ,,N,, ale jeżeli czekam przy przejeżdzie kolejowym około 5minut to chyba nie ma sensu trzymać tak długo hamulca ?

na zwykłych światłach nie przełączam biegów trzymam na D i czekam na zielone, jeśłi to jest przejazd kolejowy to podczas czekania aż dźwigną tę szlabany skrzynia jest w pozycji P

na jakim biegu najlepiej zostawiać auto na postoju ?ja zostawiam na ,,N,, i zaciągam ręczny

jak sama nazwa wskazuje P to parking i do tego została ta pozycja stworzona, płaski teren samo P na wzniesieniach P plus ręczny którego mi brakuje właśnie z nie używania,

jeżeli włączę ,,D,, to mam pełen zakres biegów a gdy włączę bieg ,,3,, to asb zmienia mi biegi od pierwszego do trzeciego , czy mam tylko jeden bieg w tym przypadku wybrany trzeci ,i tak dalej jak włączę ,,2,, to mam tylko drugi bieg czy dwa biegi?

bieg 1 to jest tylko jeden bieg jedynka

bieg 2 masz dostępne dwa biegi 1 i 2

bieg 3 masz dostępne trzy biegi 1,2 i 3

bieg D masz dostępny pełen zakres biegów 1,2,3 i jak masz cztero-stopniową skrzynie jeszcze dochodzi 4 , niektóre skrzynie maja jeszcze dodatkowe bajery jak biegi sportowe i zimowe, w sportowych skrzynia wydłuża zmianę biegów praktycznie przy maksymalnych obrotach silnika, a zimowe starujesz z trzeciego biegi co praktycznie wyklucza ślizganie się kół.

jaki olej do skrzyni wlać

olej w Twojej skrzyni jest ma takie oznaczenia AFT SP-II M w ilości 4,5 litra co do obsługi ogranicza się do kontroli ilości oleju w skrzyni powinien być dodatkowy bagnet do kontroli.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/1505-auto-z-asb-pytanie/#findComment-7375