Gość Anonymous Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 Proszę o pomoc w wymianie uszczelki miski olejowej tzn co wymaga demontażu i w jakiej kolejności oraz przy pomocy jakich kluczy lub innych narzędzi?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 20 Listopada 2010 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2010 klucz nasadowy (u ciebie najprawdopodobniej torx) odkręca się bodajże 16 śrub i zdejmuje misę po dokładnym oczyszczeniu obrzeża misy i obrzeża bloku silnika montuje się misę razem z nową uszczelką niektórzy dają ciut silikonu pomiedzy misę i uszczelkę i pomiedzy blok i uszczelkę śrub nie należy dociagać "na chama" bo misa może się odkształcić (blaszana) lub pęknąć (aluminiowa) i bedzie lało olejem najlepiej mieć klucz dynamometryczny i zapodać 25Nm momentu dokręcania   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Mam zamiar wymienić "uszczelkę" w misce. Konkretnie daję sylikon wys bo nie ma nigdzie do dostania uszczelki. Klucza dyn nie mam ale jak dokręcę do oporu, nie więc to powinno być ok ?, w hyundaiach często te śruby się luzują i potem cieknie.. . A co do sylikonu to jak go nałożę, lekko dokręcę miskę i po załóżmy 5 godzinach już do końca, zgadza się? Śruby dokręcać na krzyż? U mnie jest blaszana miska bo rdzewieje lekko.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Klucza dyn nie mam ale jak dokręcę do oporu, nie więc to powinno być ok ? jak nie przekręcisz to będzie ok weź sobie mały klucz nim napewno śruby nie przekręcisz A co do sylikonu to jak go nałożę, lekko dokręcę miskę i po załóżmy 5 godzinach już do końca, zgadza się? powierzchnie stykowe muszą być dobrze wyczyszczone i odtłuszczone po nałożeniu silikonu dokręcaj miskę do samego końca i odczekaj te 5 godzin na wyschnięcie zalej olejem i już gotowe, silikonu się nie dociąga w taki sposób jak Ty to chcesz zrobić kręć śruby do samego oporu. Śruby dokręcać na krzyż? nie jest to konieczne przy takiej ilości śrub, normalnie możesz dokręcać stopniowo kręcąc w koło śruba za śrubą i tak parę razy, nie że jedna po drugiej będziesz dociągał na max   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość grom546 Opublikowano 14 Lipca 2011 Udostępnij Opublikowano 14 Lipca 2011 Wielkie dzięki, gdzie ten przycisk pomógł bo nie widzę ?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi