Skocz do zawartości

Jak odkleić nalepkę rejestracyjną z szyby

holcu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wiele, się czyta na temat patentów odklejenia naklejki rejestracyjnej z szyb samochodów. Zwłaszcza problem jest znany osobom, które świeżo zakupiły pojazd zarejestrowany wcześniej w kraju.

Słyszałem o metodzie podgrzania opalarką bądź suszarką a następnie odklejeniu i przeczyszczeniu jakimś rozpuszczalnikiem.

Inną metodą jaką widziałem, to podważenie jej ostrym nożykiem a następnie delikatne ściąganie (tak widziałem, jak zakłady wstawiające szyby robią)

Ja się ze swoją męczyłem około 30 minut, gdyż była bardzo nisko karoserii naklejona w taki sposób, że nie mogłem łapką dojść - skrobaczka do czyszczenia kuchenek indukcyjnych pomogła i rozpuszczalnik. A jakie są Wasze metody ?

Ja starą zerwałem i kupiłem z 3M "Label Kiler" w spray'u. Super sprawa psikasz na klej- po minucie ścierasz ściereczką i czysta szyba ;) Podobnie ostatnio usuwałem nim właśnie znaczki z klapy VW Bory u kolegi... ;) na alegro kupiłem ;).

Potwierdzam patent suszarkowy do usuwania nalepki. Klej się ładnie rozpuszcza i naklejka schodzi praktycznie nienaruszona.

PS> tylko nic na siłę, jak nie chce schodzić, trzeba jeszcze podgrzać ;-)

• 3 miesiące temu...
Gość żółwik

ja polecam opcje odkleic naklejke i klej zmyc ostroznie rozp. nitro albo bazowym :!: rozpuszczelnik na szmatke i jazda :-) zawsze działało :-) napewno bedzie szybciej niz zabawa z suszarką i nożykiem którym mozna se zrobic ryse na szybie

u mnie opalarka + środek do usówania sylikonu, po czym benzyna ekstrakcyjna. Zawsze nagrzewałem opalarką po czym zrywałem. Najpierw podwazałem nożykiem do tapett a jak trzymałem pewnie zrywałem róznomiernie.

Mam dostęp do środka do usówania sylikonu, piskałem i po koło 2 minutach ścieram.

Na koniec nitro lub ekstrakcyjna. Zero śladów nawet jak jest nisko naklejka.

Jednak polecam też połozyć na deske kawałek szmatki, tak profilaktycznie. Czas operacji to jakies 10 minut.

• 2 lata później...