Skocz do zawartości

mam c20ne czyli Opel

Gość fifek

Rekomendowane odpowiedzi

pytanie do znawców tematu i nie tylkop czli Arkos pomoz.

Mam orginalne GSi jak w innym temecie pokazałem, chce ogarnąć mechanike w nim czyli co?

pierścienie głowice zorbić?

pali troszkę na niebiesko na 100% uszczalka do wymiany.

co jeszcze?

wiadomo 2.0ne to silnik nie do zdarcia, a potrzebuje auta na dojazdy na uczelnie i w zime do pracy (koło 5 km mam)

co w nim zrobić? pierścienie wystarczą? czy może honowanie itp?

Gość szymon 1587cm3

Nikt Ci nie powie co siedzi w silniku.... nawet Arek chyba ze to jego silnik tam siedzi :P;)

Skoro bierze oliwe to albo dołem, albo góra (pomijam wycieki) Jesli masz kase to rób szlify i wkładaj nadwymiary, jesli to ma tylko jezdzic to pierscionki nowe + obróbka głowicy nowy rozrzad i bedzie jezdził.

Ale wszystko i tak okaze sie dopiero jak rozbierzesz silnik i zajrzysz do srodka.

Warto byłoby zmierzyc kompresje co na chwile obecna reprezentuje motor.

No i popraw posta, za szybko piszesz chyba :-P

no więc auto stoi na razie bo pękła mi cłodnica oleju, wziąłem się za ogarniecie elektryki a ta to kompletna patologia :(, wyobraźcie sobie ze w moim c20ne wentylator sterowany jest masą, ot taki myk.

Nie wiem czy dam rade ogarnąć tę elektrykę. Jak co to będe pytał i robił fotki, mam nadzieje że pomożecie :P

Mam orginalne GSi jak w innym temeciepokazeałem, chxce ogarnąć mechanike w nim cz\yli ci?

pierścienie głowice zorbić?

pali troszkę na niebiesko na 100% uszczalka do wymiany.

co jeszcze?

Pisz składnie nie skrótowo tak żeby wszyscy mogli odczytać co masz nam do przekazania.

Jeśli chodzi o Twój silnik to z domyślnego teksu wynika że silnik pali normalnie tyle że kopci na niebiesko a jest to objaw uszkodzonych uszczelniaczy zaworów i zanim rozpoczniesz prace nad silnikiem proponował bym go przemierzyć a głównie jaka ma kompresję, czy znika olej etc po tych operacjach możesz wywnioskować czy ruszać układ tłokowo-korbowy i pierścienie.

co do pierścieni:

próba olejowa powie czy trza robić dół czy nie

jak uszczelniacze d wymiany to wymień

innej drogi spalania oleju nie ma

przy próbie olejowej rozbieżności rzędu 2-3atm już nalezy traktować jako pierścienie do roboty

użyj zwykłego oleju silnikowego, po 1-2cm3 w cylinder

pamiętaj, aby wyjąć przekaźnik pompy paliwa, zeby pomiar bez oleju wyszedł wiarygodny

Panowie więc objaw jest taki, dymi na niebiesko, nieutrzymywał niskich obrotów ale jest już ok, czy to ze dymi na niebiesko moze być przyczyną uszkodzony przepływomierz?

Wczoraj dowiedziałem się od byłej właścicielki że miała kilka strzałów w dolot, czy może być wina przepływki?

Kurcze już sam nie wiem bo z rana nawet po 5 dniach stania auto pali od strzała, przekręcam kluczyk, z 3-4 razy przekręci i dziabie.

ok jutro sprawdzę, kolejne pytanie jakie ciśnienie powinno byc, bo jak rozmawiam z mechanikiem znajomym to mówi że około 10 na cylinder jak bedzie wyższe to niekoniecznie dobrze bo olej doszczelnia silnik jak bedzie niższe to gorzej więc jakie powinno być?

jakie ciśnienie powinno byc

ja obecnie mam w calibrze:

10.5 10 10 11

silnik nie bierze ani grama oleju

nadmierne sprężanie to opór dla paska i może go ogolić z zębów, ale to by musiało być w ne z 16-17 atm - grzesiek ja37 miał tak w corsie i mu ogoliło pasek

uważam, że 10 to przyzwoita wartość

znam ne mające 7 na gar - piło olej ok. 1l/1000 ale jeździło dobrzze, bez cudów, więc masz sporo czasu zanim padnie

zmierz kompresję wykorzystując próbe olejową, ona powie ci wszystko o stanie pierścieni

pisałem wcześniej o tym