Skocz do zawartości

Jak prawidłowo zamontować silentblock

Gość mieszko

Rekomendowane odpowiedzi

Gość mieszko

Tylny silentblock przedniego wahacza w Daewoo Nubira I posiada jakby otwory, wgłębienia. Mam pytanie w jaki sposób zamontować go w wahaczu tzn czy ma znaczenie kąt pod jakim jest on montowany względem wahacza? Mam książkę Sam Naprawiam do tego samochodu ale nie ma tam żadnych wskazówek na ten temat.

sdc10994gu.jpg

sdc10995zf.jpg

tak, ma znaczenie

poniżej masz, jak powinny być te tuleje - widoczne wewnątrz "paski" gumy powinny być wzdłuż osi auta czyli powinny być osią pracy tulei

f0ff89c4cfb58667.jpg

w przeciwnym wypadku tuleja ma szansę na naszych dziurawych asfaltach szybko sie wykończyć

moim zdaniem nie

szybko się wykończą

jak popatrzysz dokładnie na tuleję, to zobaczysz, że te "paski" to są zgrubienia i to solidne

są właśnie w tym celu aby pracować - jeśli założysz je źle, to tuleja będzie pracować wypełnieniem wewnętrznym zamiast tymi paskami, co zaskutkuje szybkim rozwarstwieniem gumy od metalu

tu masz fote oryginału - zobacz, że te zgrubienia o których mówię są w osi pracy wahacza a nie jakoś w bok

http://img13.allegroimg.pl/photos/oryginal/10/87/59/15/1087591523

Gość szymon 1587cm3
czyli powinny być osią pracy tulei

tylne tuleje pracuja nie tylko wzdłuz osi auta

Gdyby połozenie gumy w wachaczu miało znaczenie to byłoby na nich jakies oznaczenie

moim zdaniem ma znaczenie, ponieważ przerabiałem taki myk:

zamontowałem nowe tuleje "przypadkowo" na jesień

na wiosne musiałem znowu wymieniać

z braku laku bo nie było innych kupiłem takie same jak były czyli hart

zamontowane zostały zgodnie z tym co pisałem i o dziwo przejeździłem półtora roku po czym sprzedałem auto - co do sposobu montażu to znajomy mechaniol mi podpowiedział

jednak coś w tym jest

Przeglądając allegro znalazłem na jednej z aukcji coś takiego (dotyczy to tuleji poliuretanowych do nubiry):

silentblokiprzodmontaz.jpg