Skocz do zawartości

vectra 1,9cdti 120km zbieżność geometria

Gość jacek-wpl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość jacek-wpl

Dzień dobry 

od pewnego czasu mam problem z moją vectrą a mianowicie ściąga na prawo 

wczoraj byłem na diagnostyce ,ustawione wszystko co możliwe czyli geometria i zbieżność obu osi ,kąty są w normie opony ok. koła wyważone luzów brak a problem pozostał.

Jeśli ktoś ma jakiś pomysł lub się spotkał z takim objawem proszę o informację dodam jeszcze bo to może kogoś naprowadzić na trop ,podczas gwałtownego przyspieszania na pierwszym ,drugim biegu gdzie są przekazywane duże siły na koła wyraźnie czuć jak kierownica sama się skręca w prawo.

Za wszystkie informacje z góry dziękuję

Średnio mi się chce w to wierzyć. Skoro zmienia kierunek jazdy przy ostrym przyspieszaniu to oznacza, że jedno z kół przesuwa się przód-tył. Zgnite sanki? 

Na bank coś jest z przednim zawieszeniem kół, nie widzę raczej innej możliwości. Zapieczony zacisk odpada, bo ściągałoby ciągle.

ściąga cały czas nawet jak puszczę na luz a przy ostrym przyspieszaniu się nasila 

hamulce świeżo zrobione komplet tarcze klocki przód tył 

wymienione sprzęgło czyli wózek był zdjęty wózek i podłoga mocowania w jak najlepszym porządku 

nie wiem czy to ma jakieś znaczenie ale jeszcze chodzi mi po głowie zawieszenie silnika czyli poduszki ,co prawda są całe ale czy przypadkiem nie straciły swojej sztywności a co za tym idzie w pewnym stopniu silnik ze skrzynią miał by ewentualnie możliwość w jakimś stopniu zmianę położenia 

To, że tarcze i klocki zrobiono nie oznacza, że ktoś przeoczył czynność oczyszczenia i nasmarowania prowadnic oraz dokładnego sprawdzenia zacisków. Może tłok być obrośnięty korozją a pod gumą nie widać.

Druga sprawa - zbyt krzywo skręcone sanki. Na śrubach da się jeździć po 1cm w każdą stronę.