Skocz do zawartości

Problem z hamulcami/ABS Corsa C

Gość motobat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, ostatnio w mojej Corsie C jest problem. Co jakiś czas jest problem z hamulcami. Dokładnie to podczas jazdy (opis z przed kilku dni) jadąc samochodem zaczęło coś stukać i nagle chcąc zahamować hamulce nie do końca hamowały tak jak powinny. Hamulce dobre niedawno wymieniane, nie było z nimi problemu, wystarczyło lekko je dotknąć i działały. Raz jadąc chcąc lekko zahamować, właczył się ABS ? Nie wiem czy na pewno, bo to trochę dziwne jeśłi włącza się przy zwykłym hamowaniu. Czuć było jakby klocki hamulcowe się przesuwały. Czasami po takim zdarzeniu hamulce działają gorzej np. musze je mocniej wcisnąć żeby zahamować. Dzieje się to rzadko, ale ostatnio częściej i za każdym razem jak ktoś wsiada i chce to sprawdzić to działają normalnie i nikt nie wie o co mi chodzi. A jak dla mnie trochę strach jeździć szybko bo nie wiadomo jak zareagują. Moim zdaniem to coś z ABS bo takie jest uczucie kiedy hamuję, ale dlaczego włacza się kiedy hamuje lekko np. jak stoję w korku i po prostu podjeżdżam wcześniej tego problemu nie było. Samochód był już sprawdzany i z hamulcami jest ok, może nie oglądał go specjalista, ale szkoda go oddawać czy wszystko wymieniać jak oprócz mnie nikt tego nie widział i ciężko im stwierdzić. Wiec mam nadzieję że może wy podacie jakieś przykałdy co to moze być i może wtedy sami to jakos sprawdzimy. Bo jak sami nie znajdziemy to trzeba będzie oddać. Samochodem jeżdżę mało ale koszty pewnie będą duże takiej wymiany czy samego sprawdzenia. Przepraszam za trochę chaotyczną wypowiedz :)

PS żadne kontrolki się nie świecą że z czymś jest problem