Skocz do zawartości

Telepanie z lewej strony zawieszenia


Gość witek1985

Rekomendowane odpowiedzi

Witam koledzy. Posiadam Golfa 3 z końca 95 roku. Silnik 1,6 ABU, przebieg rzekomo 165 tyś. Robiłem ostatnio całe kompletne zawieszenie głównie cały tył i jakieś pierdółki z przodu, typu tuleje wahaczy, łożyska, tarcze klocki itd. Z prawej strony jest ok, wszystko pracuje cichutko. Natomiast z lewej od strony kierowcy jadąc po dziurach lub nierównej nawierzchni cały czas mi coś nie wiem jak to opisać tłucze albo bardziej telepie ( chyba w zawieszeniu ) dodatkowo jak cofam i naciskam na hamulec ( ale nie zawsze ) słychać pojedyncze stuknięcie. I nie wiem co to może być. Myślałem jeszcze nad kwestią tłumika że może mocowanie do podwozia gdzieś się poluzowało ( obejma albo guma od haka już pada i tłumik lata i obija o podwozie i stąd te odgłosy ) sam już nie wiem. Szczerze zaczyna mnie to denerwować nawet przy głośno włączonym radiu. I nie wiem jechać do mechanika żeby całego Mc Persona rozbierał i sprawdzał część po części, czy lepiej na stacje diagnostyczną podjechać na rolki i trzepanko w każdą możliwą stronę? Myślicie że diagnosta mi powie co jest przyczyną? Boję się że powie że wszystko jest ok i nie wie co jest przyczyną -( Doradźcie koledzy z góry dziękuję za wszelką pomoc -)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wygląda na to że masz jakiś luz na wahaczy ale do pewności podjechał bym na stację diagnostyczną i sprawdził co jest nie tak z zawieszeniem, można tez samemu dużym śrubokrętem sprawdzić czy nie są wybite tuleje na wahaczu.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolego już Ci piszę co zostało zrobione w przednim zawieszeniu: końcówka drążka, drążek kierowniczy, sworzeń, łożysko amortyzatora, tuleje wahacza, łożysko koła przedniego, klocki i tarcze hamulcowe. Nadmienię jeszcze że coś mi szumi podczas jazdy z przedniej strony ( podejrzewam łożysko ) ale dziwne jest to że jak przekręcam koła w prawą lub lewą stronę ( już nie pamiętam ) przestaje szumieć, ustawię na wprost znów to samo. Czy szumienie łożyska występuje tylko w pozycji na wprost ustawionych kół a przy skręconych już nie? Bo według faktury wynika że łożysko było zmieniane ale pytanie z której strony :cry: Czy szumienie może mieć związek z nadkolami? Że szoruje gdzieś opona?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie z tym szumieniem dziwna sprawa bo jak pisałem wcześniej, jak skręcę kołami do połowy skrętu w prawo to przestaje szumieć a jak z powrotem skręcę na wprost to szum powraca i do dość głośno :roll: tez podejrzewam nadkole ale jak to zobaczyć? Co podłożyć żeby auto nie uciekło? Oczywiście jak wrzucę bieg to trzymać na wciśniętym sprzęgle bo inaczej zgaśnie tak? Sory że pytam o takie pierdoły ale nie znam się na mechanice i wolę się upewnić zanim oddam na warsztat i mnie skasują niewiadomo za co i ile a poprawy nie będzie :-x Czy łożysko w jednej pozycji ustawienia kół może szumieć a przy skręconych kołach już nie? Nie znam zasady działania tego ustrojstwa.

Dzięki admin że odpisujesz

 

[ Dodano: 2014-01-29, 07:08 ]

Jeszcze mam 1 pytanko. Woda dostaje się do bagażnika wiem że od strony lamp. Mechanik wymieniał uszczelki pod lampami i dodatkowo jeszcze zaaplikował na silikon i zanim mrozy nie przyszły było ok a teraz zauważyłem że znowu z prawej strony woda jest pod dywanikiem. Dodam że blacha w bagażniku zdrowa a nadkole calusieńkie. Z uszczelki szyby nie leci. Co zrobić? Kupić nową uszczelkę i założyć 2 plus silikon żeby bardziej przylegało czy masz jakiś inny pomysł? W poprzednim golfie to samo przerabiałem dlatego wiem że spod lamp leci :-)

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość zbigniew007

kolego a czym zakładałeś to łożysko na prasie czy młotkiem

 

[ Dodano: 2014-01-29, 19:57 ]

kolego a z tym sprawdzeniem to podlewaruj go z jednej strony i podłuż drewniany klocek pod lewy wachacz tak żeby lewe koło było w powietrzu i auto ci już nie ruszy . dodam że szumieć może opona

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z tym łożyskiem nie pomogę bo to mechanicy robili a nie ja :-(

 

[ Dodano: 2014-03-06, 16:10 ]

Panowie temat zdiagnozowany. Okazało się że za telepanie odpowiedzialne były klocki hamulcowe ( miały jakiś luz ). Klocki wymienione i było wszystko ok przez około miesiąc. Po tym czasie po raz kolejny z lewej strony zaczęły dochodzić podobne odgłosy jak wcześniej ale w mniejszym natężeniu niż poprzednio. Podczas jazdy słyszę delikatne telepanie, po naciśnięciu hamulca jest cisza. I moje pytanie brzmi: dlaczego wcześniej po wymianie klocków było dobrze a po miesiącu znowu zaczyna się robić jak wcześniej?

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania