Skocz do zawartości

Astra G po odpaleniu gaśnie. Obroty falują

Gość Yaqm

Rekomendowane odpowiedzi

emulatora nie testowałem z powodu braku czasu.

Jeżeli chodzi o kluczyk czy taki transponder można kupić ? ewentualnie drugi kluczyk?

czy taki transponder można kupić ? ewentualnie drugi kluczyk?

Kluczyk dorobisz w każdym punkcie dorabiania kluczy a sam transponder tez można kupić tyle że trzeba go potem zaprogramować do danego samochodu a to robi się w ASO Opel sprzętem diagnostycznym TECH-2 lub w jakimś serwisie który zajmuje się takowymi usługami.

zrobiłem>podłączyłem>testowałem

Potwierdzam ten schemacik który podał Grzes997 działa na silnikach Z14EX obroty już tak nie skaczą aczkolwiek jeszcze czasem lekko ale nie odczuwalnie i nie gaśnie, co do mocy na niskich obrotach-brak mocy .

Także po trochu się poprawia i i idziemy w dobrym kierunku

podziałało ... znacz się na benie spoko na gazie powróciło 900-2000 obrotow faluje tak spokojnie na jałowym chce ruszyć to potrafi zasnąć ale mniejsza o to jak przyśpieszam to tai szarpmniecia są i brak mocy do 2000 po 2200 obrotow i idzie jak głupi:)

Od LPG dzisiaj zmieniłem sterownik?? z bingo-s-4 na bingo s-6 inego gazownik nie miał czy jest wielka różnica? trochę się różnią konstrukcyjnie ale raczej wyprowadzenia tak samo.

Czy mogło mieć wpływ wymiana sterownika? o i znowu zaczęło śmierdzieć gazem ...

I jeszcze jedna sprawa czasami zaświeci się check engine i za jakiś zcas gaśnie i za jakis czas znowu hehe.

Naładuje kompa i skocze do samochodu podłącze i odczytam błędy. Zobaczymy napewno się pochwale :)

Pozdrawiam

Skoro na benzynie jest już ok zrób porządną regulacje instalacji LPG bo rozregulowana instalacja rozreguluje sterownik silnika i będziesz miał problemy pamiętaj podstawą regulacji LPG jest poprawna praca na benzynie.

Cześć okazało się ze sterownik gazu Bingo s4 jest uszkodzony ... trzeba jakoś naprawić i dopiero kupiłem cewkę podmienie i zobaczymy, nie pokoi mnie buczenie taki jak sie szybko doda gazu jak by nie przepalał. newiem co jest grane no i szarpie .

To już się poddaje po wymianie cewki na ssaniu to jak z fabryki już na niskich obrotach szarpie:/ ujechałem ok. 1km na światłach się zatrzymałem ruszam i bez szarpania :-| ładnie rusza no super przełączam na benzyne i obroty falują dodam gwałtowniej gazu to strzela ... :crazy: już nie wiem o co tu chodzi.

Wydaje mi się że cewka sporo dała obroty na gazie nie faliją :D i znikneły szarpania.

i wsponę że nie naprawiłem sterownika gazu z braku czasu :) ale pożyczyłem bingo s6 i tak działa. Zrobiłem sobie interface do bingo i zobaczymy jutro co ukaże mi si ę :D

23.01.13

Czesć dzisiaj miałem dziwną rzecz, jadąc do pracy obroty na LPG były ruchome co 3-5 sekund spadają obroty do 750 i z powrotem na 900 na biegu jałowym oczywiście , dojechałem do skrzyżowania stoję i zaświeciła się kontrolka (samochód z kluczem ) i nagle wskazówka spadła do 0 i tyle już nie wstała.

co może być za przyczyna ... ja już powoli wątpie ...

jutro wrzucę foty z odczytów błędów może komuś coś żaświta

pozdrawiam

Musisz troszkę pojeździć na samej benzynie silnik z powrotem przyzwyczai się do prawidłowych parametrów, jak już będzie na benzynie ok potem dopiero regulacja LPG a w Twoim sterowniku sprawdź czy nie ma zimnych lutów często to występuje w tych sterownikach.

• 2 tygodnie później...

cześć sorki ale nie zauważyłem że druga strona się zrobiła :)

Jeśli chodzi o sterownik : zimne luty poprawione- nic to nie dało, sprawdzałem na oscyloskopie na sucho niby wszystko gra- napięcia itd. może wsad się wysypał nie mam pojęcia bo komunikacji też niema z nim. Trochę lipa bo jak się jedzie i wiecej gazu się doda to strzela no i obroty są dziwne na opcom-e latają 750-900 ale to co jakieś 5 sekund- ładnie trzyma 900 i po 5 s 750 i znowu ok i tak się powtarza oczywiście na jałowym, wsadziłem krokowca z powrotem i powiem że coś to dało, nie szarpie przy ruszaniu, i lepiej się zbiera (takie moje zdanie)

Ale wraz czasem podszarpuje jak za dużo gazu dam i strzeli (filtr powietrza już ustrzeliło:P)

No właśnie jak zrobić adaptację na benzynie bo dużo pali, bęzynka chodzi ok (obroty i nie szarpie, nie strzela co najmniej nie zdarzyło mi się, nie bardzo cisnę na benie bo dużo pali :P)

postaram się za symulować sterowniczek gazowy tak żeby miał spełnione wszystkie warunki do przełączenia na gaz i zobaczymy czy zadziała.

23.01.13

Czesć dzisiaj miałem dziwną rzecz, jadąc do pracy obroty na LPG były ruchome co 3-5 sekund spadają obroty do 750 i z powrotem na 900 na biegu jałowym oczywiście , dojechałem do skrzyżowania stoję i zaświeciła się kontrolka (samochód z kluczem ) i nagle wskazówka obrotomierza spadła do 0 i tyle już nie wstała. Po powtórnym odpaleniu kontrolka się nie świeci ale obrotomierz nie powstał .

co może być za przyczyna ... ja już powoli wątpie w ten samochód ...

jutro wrzucę foty z odczytów błędów może komuś coś za świta

pozdrawiam

[ Dodano: 2013-01-31, 21:53 ]

Powitać sorki że tak jeden pod drugim.

Dalej mam kłopoty z obrotomierzem wogóle nie działa co tu może być przyczyna? przypominam że posiadam silniczek Z14XE.

No i powiem że mineło tyle czasu i asterka na benzynce lata jak z fabryki, tylko na lpg na postoju obroty z 900 na 800 wskakują ale co 2-3 sekundy.

Tak że zabiegi pomogły

pozdrawiam i czekam na lek który uzdrowi mój obrotomierz