Skocz do zawartości

Peugeot Partner 2.0 HDI, 2004 - dałem się zrobić?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie w nowym roku!

W skrócie: buczało strasznie łożysko - lewy przód. Podjechałem wymienić (oczywiście oba na przodzie - przebieg 165 tys.) do najbliższego warsztatu bo pomyślałem, że to banał.

Wymienili (po tel. konsultacji ze mną):

- łożyska

- końcówki drążków kierowniczego

- poduszki amortyzatorów (łożyska poduszki)

Koszt: ponad 1 tys.

Efekt: łożyska - OK buczenie ustało, ale na nierównościach, po których przedtem jeździłem nawet 40 - 50 km/godz. teraz muszę zwalniać do kilku km. bo inaczej czuję i słyszę jakby walnięcie 5 kilowym młotem w podwozie na przedniej osi.

Auto stało 2 dni w raczej nieznanym mi warsztacie - czy oni mogli coś pokombinować? Ale niby co? Wymienić moje stare amortyzatory na jeszcze starsze, czy jak?

A może tak już musi być, że po naprawie jest 3x gorzej niż przed?

Mam paranoję? Proszę o sugestie

Pozdrowienia z Krakowa!

https://forum.samnaprawiam.com/topic/4490-peugeot-partner-20-hdi-2004-da%C5%82em-si%C4%99-zrobi%C4%87/

Proponował bym podjechać na stację diagnostyczną i sprawdzić stan zawieszenia może coś zapomnieli przykręcić lub dokręcić np. łącznik stabilizatora i teraz będzie walił na małych nierównościach, można tez podjechać na warsztat który dokonywał naprawy z reklamacją.

Wymienili (po tel. konsultacji ze mną):

- łożyska

- końcówki drążków kierowniczego

- poduszki amortyzatorów (łożyska poduszki)

Koszt: ponad 1 tys.

A geometrię kół ustawili po takich wymianach? (nie ma to związku ze stukaniem) Oddali stare części?

Nie zdziwiłbym się, gdyby te dodatkowe naprawy wynikły z tego, że sami coś zepsuli przy demontażu.

Jedź na stację, niech ci przetrzepią zawieszenie, a jak coś wyjdzie to reklamacja.