Skocz do zawartości

[Fiat Punto] hamulce łapią dopiero pod koniec

Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Witam forumowiczów!

Niedawno wymienialem w moim Puncie opony na zimowe.

Wczoraj jednak nie wyjechałem z domu, by uznałem, że niebezpiecznym bedzie odjazd gdy hamulec pedałowy reaguje dopiero przy samej desce. Wciskam 3/4 to nie reaguje nic i chodzi leciutko. Coś musiało się stać, być może coś urwać, rozregulować itp. Sam nie mam pojęcia co to, a boję się wyjechać z ryzykiem, że problem się powiększy niespodziewanie na drodze.

Sprawdzałem go na pustej drodze, na górce. Rezultat taki, że daję radę zahamować nawet i z piskiem, tyle, że dopiero pod koniec pedała... może to z 2-3 cm od deski zaczyna się jakakolwiek reakcja.

Chciałbym to sam naprawić i już jeździć, bo samochod w domu potrzebny. Potrzebuję jednak drobnego choćby pokierowania w sprawie. Inaczej muszę czekać tydzień na powrót kogoś. Mógłbym poczekać, ale nie wiem czy nie ma ryzyka większego uszkodzenia.

Oczywiście ręczny działa w 100% bez zarzutów, ale to chyba nie ma większych powiązań, jak sądzę.

Bardzo proszę o pomoc.

Karol

Sprawdź ilość płynu hamulcowego w zbiorniczku musi być między max a min jeśli jest w okolicach minimum warto sprawdzić klocki hamulcowe w jakim są stanie bo z objawów wynika że będą już mocno zużyte.

Sprawdź czy jak na postoju bez włączonego silnika pedałujesz czy pedał rośnie czy jest zawsze taki sam. jeśli będzie rósł to masz układ zapowietrzony i trzeba go odpowietrzyć,

myślę że na początek starczy wiadomości i lokalizacji usterek hamulcowych.