Skocz do zawartości

Silnik nie pracuje równo

Gość cytrus

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Mam kolejny problem.Po uruchomieniu auta silnik nie równo pracuje bez różnicy czy to gaz,czy benzyna.Obroty falują,a bywa i tak że trudno uruchomić silnik bez wciśnięcia gazu. Ostatnio też (jak by tego było mało)mam takie wrażenie jak by linka od gazu się zacinała. Auto wyje aż wstyd wjechać na parking bo ludzie znajdujący się tam oglądają się za moim żabojadem.Proszę o pomoc i z góry dziękuje.

Wyczyszczenie przepustnicy nic nie pomogło.Auto zachowuje się jak do tej pory.Co może być przyczyną tego? BARDZO PROSZĘ O POMOC.

Silniczek krokowy do czyszczenia :) ... on odpowiada za obroty na biegu jałowym... aczkolwiek nie mam pewności czy w Twoim citroenie nie jest czasem "zintegrowany" z przepustnicą.

Jeśli nie jest to to będzie kolejny podpunkt do czyszczenia :)

Jeśli dobrze kojarzę to tu już chyba masz dołożoną elektronikę (w przypadku braku osobnego krokowego)... wtedy zostanie Ci raczej podjechać na odczytanie błędów (podpięcie komputera diagnostycznego)... jeśli wywali błąd przepustnicy może okazać się że będzie konieczna wymiana całej przepustnicy :( ...

Gość maniek02

A jak u ciebie ze świecami i przewodami WN czy tam listwa WN ???

Kurde od tygodnia walczyłem u mamy w Tico ze skaczącymi obrotami... raz pół gazu raz prawie gasł... winne okazały się świece które po wykręceniu wyglądały jak "kominiarz" :D

wymieniłem na nowe i autko chodzi jak "pszczółka" przy okazji wymieniłem przewody WN :) i tez było podobne zachowanie jak u ciebie raz jakby wogole z obrotów nie schodził i nagle sru i prawie gasł... przepustnice wyczyściłem tez....

Widzę ze masz tez LPG, na benzynie i na LPG takie masz objawy ??? czy tylko na którymś z tych paliw??

Problem jest i na LPG i na benzynie,przepustnica została wyczyszczona,świece wymienione a efekt był przez godzinę.Po godzinie usterka powróciła.Przyczyną prawdopodobnie jest silniczek krokowy który jest do wymiany.

cytrus, sprawdz jeszcze wszystkie połącznia do przepustnicy które idą, wszystkie gumy na dolocie i złącza bo może gdszieś żreć dodatkowe powietrze a tak mi wygląda własnie na lewiznę.

Miałem podobne objawy jak uszkodzone były wężyki podciśnienia wtedy auto strasznie głupiało obroty raz za wysokie raz za niskie a czasem zawieszało się na 2500 :/ wystarczyło kupić za całe 8zł kawałek wężyka i powymieniać stare i jest oki więc sprawdź jak wyglądają u ciebie.