Skocz do zawartości

1.6 THP w automacie i LPG oraz ix35 2.0 automat + LPG

Gość kicaj

Rekomendowane odpowiedzi

Prognozy zmian cen gazu są od 10 lat. ZAWSZE będzie się opłacać LPG, bo nigdy nie podniosą na tyle ceny, aby zabić rynek. Wiele osób kupuje butle z propanem do kuchenek, bo nie mają gazu z sieci. Wiele osób ogrzewa domy LPG bo to tańsze od węgla. Produkcje przemysłowe również w ogromnym odsetku korzystają z propanu-butanu.

Jeśli LPG podrożeje to podrożeje też benzyna i tego jestem pewien, bo mając LPG w autach od ponad 10 lat zawsze jest taki sam schemat.

Koszty przejechania 100km na LPG wynoszą 50-60% kosztów jazdy na benzynie.

Podłącze się pod temat, obecnie posiadam Audi A4B5, 1.6, 95 rok automat. auto sprawuje się dobrze, nie narzekam narazie ale zastanawiam się czy wpakować tam gaz, oznaczenie silnika to ADP. Spalanie teraz mam takie, że na trasie przy spokojnej jeździe, 100 - 120 km/h spala około 8,5 L, w mieście sprawa się trochę pogarsza bo spalanie jest w granicach 10 - 11 L, ale to automat więc się nie dziwię. Jakbyście mieli doradzić, to powiedzcie czy warto wkładać tam LPG, zakładam, ze koszt dobrej instalacji do mojego auta to wydatek rzędu 3000 zł. Sam nie wiem czy wkładać to LPG, czy nie, podejrzewam że gazu w mieście około 13L łyknie na trasie około 9 - 10L, czy ma to sens???

• 2 tygodnie później...
Gość gracz24ha

Moim zdaniem jeśli koszt instalacji gazowej nie przekracza 1/3 samochodu to warto. Nawet jak spalanie gazu będzie o te 2-3 litry większe to pamiętaj że 95 to 5.60zł a LGP 2.20zł Różnica chyba jest ;)

Moim zdaniem jeśli koszt instalacji gazowej nie przekracza 1/3 samochodu to warto.

Nawet do czinkłeczento opłaca się zakładać gaz, co jest dwukrotną wartością auta. Zależy ile kto ma jeździć na tym paliwie