Skocz do zawartości

Renault Grand Scenic II 2005 wymiana wymiana sworzni itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!

Chciałbym sam wymienic elementy wymienione w temacie czyli sworznie, koncowki drazkow i drazki kierownicze. Byłem ostatnio na przeglądzie i te usterki mi wymieniono ale nie chce po raz kolejny dawac zarobic komus bo z moja kochana renowka za czesto mi sie to zdaza. Jesli to mozliwe to poprosze o szczegolowy opis lacznie z tym jakich nazedzi bede potrzebowal. Zdjecia tez beda mile widziane.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/2685-renault-grand-scenic-ii-2005-wymiana-wymiana-sworzni-itd/

Wymiana drążków i końcówek jest raczej standardowa jak przy większości samochodów.

Unosisz samochód, ściągasz koło.

Następnie popuszczasz nakrętkę kontrującą przy końcówce.

Odkręcasz dalej nakrętkę od końcówki przy zwrotnicy i przy pomocy ściągacza do sworzni kulistych wyciągsz dana końcówke z ramienia zwrotnicy.

Następnie odkręcasz koncówke z drążka i ściągasz osłone przekładni kierowniczej.

W tym momencie możesz zmierzyć suwmiarką odległość nakrętki kontrującej od końca drążka.

Następnie przy pomocy klucza do drążków kierowniczych wykręcasz drążek z przekładni.

Składasz w odwrotnej kolejności i jedziesz ustawić zbieżność.

Co do wymiany sworzni sprawa jest o tyle bardziej skomplikowana że masz wciskane sworznie a nie przykręcane czy nitowane.

Możesz to zrobić przy pomocy młota ale chyba nie w tym rzecz dlatego do tego przydatna by była prasa.

Posiadasz taką ??

Tu masz poradnik w Twoim samochodzie jest prawie tak samo

http://forum.samnaprawiam.com/naprawa-zawieszenia-przod-peugeot-partner-vt2150.htm