Skocz do zawartości

Halas przy dodawaniu gazu

Gość Dawid31

Rekomendowane odpowiedzi

W zeszłym tygodniu wyjeżdżałem z lasu i zahaczyłem coś przy wyjeździe, nie wiem czy problem jest z wydechem ale od tamtego czasu zawsze jak dodaje gazu (przyspieszam) to słyszę dość głośny hałas niezależnie na jakim biegu (przestaje jak jadę na luzie czy jak mam wciśnięte sprzęgło, tylko jadę z rozpędu), nie wiem co mam zrobić mój samochód nagle brzmi jak mustang.

Jutro opróżnię kanał w garażu i zobaczę czy tam się nic nie odczepiło, tylko nie wiem gdzie mam patrzyć i za czym.

Wejdź pod samochód uruchom silnik i posłuchaj czy uszkodziłeś układ wydechowy czy coś innego ale przewiduje że gdzieś ja łączeniu tłumików coś Ci się stało i może starczy dokręcić lub coś dogiąć. Różnica w głośności wynika z tego że podczas naciskania na gaz silnik zasysa dużo więcej powietrza nić na wolnych obrotach a co za tym idzie jest więcej spalin musi z silnika wyjść i to w szybkim tempie i dlatego jest tak jak opisałeś.

Ja tak mam z pierwszym tłumikiem - tym siatkowym. Po jeździe przymusowej po polu zdziebełko ją nadwyrężyło i pomrukuje prawie jak wurc 8-) mechanik poruszał i wystarczyło na 2 miechy, niestety szykuje się wymiana - 100zł z portfela pójdzie, ale najpierw tarcze, bo już tuż, tuż . . . a hamowanie nie pójdzie :cry:

Ja tak mam z pierwszym tłumikiem - tym siatkowym. Po jeździe przymusowej po polu zdziebełko ją nadwyrężyło i pomrukuje prawie jak wurc 8-) mechanik poruszał i wystarczyło na 2 miechy, niestety szykuje się wymiana - 100zł z portfela pójdzie, ale najpierw tarcze, bo już tuż, tuż . . . a hamowanie nie pójdzie :cry:

zajęło mi kolo 12 godzin aby opróżnić kanał,

jak widać samochód miał już go zespawane tłumik w tym miejscu i pękł mi prawie w pół, miałem trochę foli termoizolacyjnej, drut miedziany i taśmę, chodzi już ciszej ale przypuszczam ze będę musiał jutro jechać do serwisu i najlepiej cały wymienić, bo już w miejscach się zaczyna rozsypywać.

[ Dodano: 2011-04-17, 20:08 ]

Wejdź pod samochód uruchom silnik i posłuchaj czy uszkodziłeś układ wydechowy czy coś innego ale przewiduje że gdzieś ja łączeniu tłumików coś Ci się stało i może starczy dokręcić lub coś dogiąć. Różnica w głośności wynika z tego że podczas naciskania na gaz silnik zasysa dużo więcej powietrza nić na wolnych obrotach a co za tym idzie jest więcej spalin musi z silnika wyjść i to w szybkim tempie i dlatego jest tak jak opisałeś.

weszlem pod samochód i widziałem jak dym spalinowy się wydzielał z pękniętego tłumika , hałas chyba z tego że spaliny z silnika nie przechodzili przez układ tłumniczy / wydechowy.

weszlem pod samochód i widziałem jak dym spalinowy się wydzielał z pękniętego tłumika , hałas chyba z tego że spaliny z silnika nie przechodzili przez układ tłumniczy / wydechowy.

Więc wymień uszkodzony tłumik i będziesz miał cichutka w samochodzie.

Więc wymień uszkodzony tłumik i będziesz miał cichutka w samochodzie.

kupiłem nowy, kosztowało koło 150 zł i chodzi cichutko, dzięki za pomoc.

<html> <head> <title>Untitled Document</title> <meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=windows-1250"> <style type="text/css"> <!-- body,td,th { font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: 12px; color: #000000