Skocz do zawartości

utrata mocy scenic


Gość Roonin
 Udostępnij

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

scenic I 1.6 8V 98r. odpala i chodzi na zimnym lux, ale po rozgrzaniu się podczas jazdy traci moc. Tak jakby nie palił na wszystkie cylindry.

Gdy go zgaszę i próbuję odpalić muszę dodać gazu i trzymać na wyższych obrotach, bo inaczej gaśnie. Po paru godzinach odpalam i jest ok do momentu aż się znowu nagrzeje.

Przewody są nowe, świece wymienione.

Czytałem forum i jest dużo odpowiedzi jako powód czujnik temperatury, ale chciałbym się po prostu upewnić, bo problem dotyczył innych marek aut.

dziękuję z góry za wszelką pomoc.

pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czytałem forum i jest dużo odpowiedzi jako powód czujnik temperatury

Bo wszystko wskazuje właśnie na to. Nie jest ważna marka - w każdej marce silnik działa na takiej samej zasadzie: musi mieć odpowiednią mieszankę. Jak jest za bogato to źle, bo zdycha, pali jak smok, jak za ubogo tak samo - nawet gorzej, bo cierpi silnik.

 

Czujnik kosztuje ze 20-30zł więc fortuny nie stracisz w razie czego, ale wszystko wskazuje na niego właśnie.

No chyba, że brak jest styku albo przerwa w instalacji - jak zdejmiesz wtyczkę z czujnika to silnik potraktuje to tak, że jest zimny.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok. Więc jak rozumiem najlepiej jest wyjąć czujnik temperatury cieczy gdy znowu zacznie się problem i wtedy spróbować go odpalić?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
 Udostępnij

×
×
  • Dodaj nową pozycję...