Skocz do zawartości

podniesienie opla Astry

Gość dr.puniszman

Rekomendowane odpowiedzi

Gość dr.puniszman

Witam , od jakiegos czesu pracuje w lesie , nie stać mnie na kupno terenowki(duze koszty zakupu, spalanie, czesci ... ) więc mysle nad poniesieniem astry wystarczy mi pare cm bo w sniegu sie blokuje :P , od czego by pasowały sprezyny i amory aby sie nie "konczyły".

Pozdrawiam Paweł

pare cm to kosmos

jeśli jakieś 30-35mm starczy to proponuję komplet sprężyn z vectry a 2.0 lub 2.5

tak samo zwoje mają tylko z grubszego drutu i astra pójdzie do góry

amory jako tak nie dopasujesz, tylne to jeszcze pół problemu ale przód niestety kaplica

standardowy amor powinien starczyć przy podniesieniu o te 30-35mm

Gość dr.puniszman

tyl to luz akurat mam kombi, sam w sobie jest wyrzej od przodu, jak jade teraz lesnymi drogami to snieg mi tylko na wyskosci silnika ociera,dlatego bardziej na przodzie mi zalezy, 3 cm to juz cos :) zawsze wiekszy przeswit, a tak myslałem czy mozna wieksze felgi założyc 15 np :)

dr.puniszman, felgi 15 mozna na większym balonie ale musisz się wtedy liczyc z większym spalaniem i przekłamaniami licznika.

Proponuję 195/65R15 zapodać i kolejne milimetry dojdą.

ArKos, przeciez temat mowi wyraźnie ze chce podnieść bo [po lesie lata czyli Monster jak najbardziej wskazany, a czy wejdą? wydaje mi sie ze bez problemu wlezą w końcu to tylko będzie wysokość 126,75 czyli 15 mm wiecej niz 185/65 do orginalnych, chyba ze się cos myle to prosze o poprawę.

A skoro Omega mnoże to i Astra F. ;p

Gość szymon 1587cm3

Nie da sie. takie koła (195/65/r15) miały astry G i vectry B czyli zupełnie inna bajka...

W astrze F bedzie tarło przednimi oponami na skrecie - za małe nadkole.

Jesli koło 15" to profil nie wiekszy jak 55.

Ja mam u siebie 195/50/15 i jest ok jesli chodzi o przód, nic nie przyciera chociaz miejsca nie ma juz za duzo.

Fka ma nadkola takie jak kadett.

Co do podnoszenia to sprezyny na tył od vectry A i na przód od jakiegos auta z ciezkim silnikiem (vectra 2.5, astra diesel) wyzej bym nie podnosił bo ciezko bedzie tym jezdzic.

U siebie w kadecie kombi mam lekko przerobione sprężyny z omegi kombi( mówimy o tyle). Jest wyżej i sztywniej, można więcej na pakę wrzucić. Przerobienie polegało na odpowiednim ucięciu zwojów, by średnica zgadzała się z kadetowymi/astrowymi. Na allegro kiedyś widziałem springi wzmacniane. Takie nowe mogą podnieść autko do góry względem starych, już sklepanych. Są również gumowe podkładki podnoszace o jakieś 15-20mm, lecz tego nie polecam...