Skocz do zawartości

Niebezpieczne kontrole policyjne

Rekomendowane odpowiedzi

Nie znam tak dobrze kodeksu drogowego, wiem tylko bo gadałem by obniżył mandat, że pytał się mnie z trzy razy, czy na przestanku się parkuje, aż w końcu stwierdziłem, że skoro mnie złapali to widocznie nie :)

https://forum.samnaprawiam.com/topic/144-niebezpieczne-kontrole-policyjne/page/2/#findComment-498

parkowanie - pozostawienie pojazdu przez kierowcę związane z oddaleniem się kierującego od pojazdu

zatrzymanie się - krótkotrwały postój do 2 min wynikający z warunków ruchu lub innych czynników (między innymi zabranie lub wysadzenie pasażera)

była taka sprawa u nas z taksówkarzem

zatrzymał się w zatoce , żeby wysadzić klienta i go przyczapili

odmówił przyjęcia mandatu i sprawa poszła do sądu grodzkiego

w sądzie grodzkim wygrał

policjanci powoływali się na art. 49 PORD

Art. 49. 1. Zabrania się zatrzymania pojazdu:

1. na przejeździe kolejowym, na przejeździe tramwajowym, na skrzyżowaniu oraz w odległości mniejszej niż 10 m od przejazdu lub skrzyżowania;

2. na przejściu dla pieszych, na przejeździe dla rowerzystów oraz w odległości mniejszej niż 10 m przed tym przejściem lub przejazdem; na drodze dwukierunkowej o dwóch pasach ruchu zakaz ten obowiązuje także za tym przejściem lub przejazdem;

3. w tunelu, na moście lub na wiadukcie;

4. na jezdni wzdłuż linii ciągłej oraz w pobliżu jej punktów krańcowych, jeżeli zmusiłoby to innych kierujących pojazdami wielośladowymi do najeżdżania na tę linię;

5. na jezdni obok linii przerywanej wyznaczającej krawędź jezdni oraz na jezdni i na poboczu obok linii ciągłej wyznaczającej krawędź jezdni;

6. w odległości mniejszej niż 10 m od przedniej strony znaku lub sygnału drogowego, jeżeli zostałyby one zasłonięte przez pojazd;

7. na jezdni przy jej lewej krawędzi, z wyjątkiem zatrzymania lub postoju pojazdu na obszarze zabudowanym na drodze jednokierunkowej lub na jezdni dwukierunkowej o małym ruchu;

8. na pasie między jezdniami;

9. w odległości mniejszej niż 15 m od słupka lub tablicy oznaczającej przystanek, a na przystanku z zatoką - na całej jej długości;

10. w odległości mniejszej niż 15 m od punktów krańcowych wysepki, jeżeli jezdnia z prawej jej strony ma tylko jeden pas ruchu;

11. na drodze dla rowerów.

ale taryfiarz znalazł jakiś przepis (niestety wypadło mi ze łba jaki) w myśl którego zabranie lub wysadzenie pasażera na przystanku jest dozwolone

w kazdym innym wypadku zatrzymanie w zatoce podlega karze

spróbuję znaleźć toto

https://forum.samnaprawiam.com/topic/144-niebezpieczne-kontrole-policyjne/page/2/#findComment-499

Tez nie sądziłam ,że w zatoczne na legalu można ale dobrze wiedzieć bo zawsze mysłałam,że nie a teraz mogę bez stresowo i wiem,że mandatu jak coś nie bendę chciała :lol:

https://forum.samnaprawiam.com/topic/144-niebezpieczne-kontrole-policyjne/page/2/#findComment-530

ArKos, ja też wspomniałem o tym artykule w moim poście wyżej o kontrolach, raz mowa że można, a za innym razem nie można. Interpretacji przepisów w naszym państwie jest zbyt wiele jak dla mnie ...

https://forum.samnaprawiam.com/topic/144-niebezpieczne-kontrole-policyjne/page/2/#findComment-539

Gość twistedfury
dla mnie też

sam znalazłem kilka sprzeczności w przepisach, niestety, ale prawie wszystko można zinterpretować z korzyścią dla siebie

Odnośnie zatoczki autobusowej to jest to ulubione miejsce egzaminatorów na prawo jazdy do przesiadania się z delikwentami, którzy właśnie oblali egzamin. Zgodnie z przytoczonym już artykułem kodeksu drogowego jest to niezgodne z przepisami.

Także moi drodzy przyszli kursanci, jeżeli jakiś egzaminator was obleje i nie popełnicie błędu w stylu prawie rozjechania pieszego lub bezpośredniego wymuszenia to możecie odmówić zatrzymania się na przystanku i tym samy chociaż trochę odpłacić się za oblany egzamin.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/144-niebezpieczne-kontrole-policyjne/page/2/#findComment-562

Gość tomuśTC
Także moi drodzy przyszli kursanci, jeżeli jakiś egzaminator was obleje i nie popełnicie błędu w stylu prawie rozjechania pieszego lub bezpośredniego wymuszenia to możecie odmówić zatrzymania się na przystanku i tym samy chociaż trochę odpłacić się za oblany egzamin.

Co to za określenie "nie popełnicie błędu w stylu..."?

Kolego jak już chcesz pisać o egzaminowaniu to podeprzyj się Rozporządzeniem Ministra Infrastruktury w sprawie szkolenia, egzaminowania i uzyskiwania uprawnień przez kierujących pojazdami, instruktorów i egzaminatorów.

Naruszenia przepisów ruchu drogowego skutkujące przerwaniem egzaminu państwowego na prawo jazdy

1 Kolizja drogowa.

2 Omijanie pojazdu, który jechał w tym samym kierunku, lecz zatrzymał się w celu ustąpienia pierwszeństwa pieszym.

3 Wyprzedzanie na przejściach dla pieszych i bezpośrednio przed nimi.

4 Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu znajdującemu się na oznakowanym przejściu.

5 Nieustąpienie pierwszeństwa przez kierującego pojazdem, który skręca w drogę poprzeczną, pieszemu przechodzącemu na skrzyżowaniu przez jezdnię drogi, na którą wjeżdża pojazd.

6 Niezatrzymanie pojazdu w razie przechodzenia przez jezdnię osoby niepełnosprawnej, używającej specjalnego oznaczenia, lub osoby o widocznej ograniczonej sprawności poruszania się w celu umożliwieniu jej przejścia.

7 Nieustąpienie pierwszeństwa pieszemu podczas cofania.

8 Niezastosowanie się do:

* sygnałów świetlnych,

* sygnałów i poleceń podawanych przez osoby uprawnione do kierowania ruchem drogowym,

* sygnałów i poleceń podawanych przez osoby uprawnione do kontroli ruchu drogowego.

9 Niezastosowanie się do znaków:

* "zakaz wjazdu",

* "zakaz ruchu w obu kierunkach",

* "zakaz skręcania w lewo",

* "zakaz skręcania w prawo",

* "nakaz jazdy....",

* "linia podwójna ciągła".

10 Nieustąpienie pierwszeństwa przejazdu:

* na skrzyżowaniu w sytuacji równorzędnej,

* na skrzyżowaniu oznaczonym znakami określającymi pierwszeństwo przejazdu,

* pojazdom szynowym,

* rowerzystom,

* podczas zmiany pasa ruchu,

* w razie przecinania się poza skrzyżowaniem kierunków ruchu lub torów jazdy pojazdów poruszających się po tej samej drodze,

* podczas włączania się do ruchu,

* podczas cofania.

11 Naruszenie zakazu zawracania.

12 Przekroczenie dopuszczalnej prędkości o więcej niż 20 km/h.

13 Nieupewnienie się o możliwości wyprzedzania.

14 Naruszenie zakazu wyprzedzania:

* na przejazdach rowerowych i bezpośrednio przed nimi,

* przy dojeżdżaniu do wierzchołka wzniesienia,

* na zakrętach oznaczonych znakami ostrzegawczymi,

* na skrzyżowaniach,

* na przejazdach kolejowych i bezpośrednio przed nimi,

* na przejazdach tramwajowych i bezpośrednio przed nimi.

15 Niezastosowanie się do znaku zakaz wyprzedzania.

16 Wyprzedzanie z niewłaściwej strony.

W przypadku zaistnienia jednej z w. w. sytuacji egzaminator musi przerwać egzamin i nie dopuścić do dalszej jazdy osoby egzaminowanej. Przesiadka musi nastąpić w miejscu w którym nie stworzy to zagrożenia bezpieczeństwa ruchu.

Egzaminator nie może przerwać egzaminu jeżeli nie zaistnieje żadna z powyższych sytuacji.

§ 11. Podczas egzaminu praktycznego:

3) egzaminator przekazuje osobie egzaminowanej

polecenia dotyczące kierunku jazdy lub wykonania

określonego zadania egzaminacyjnego; polecenia

te nie mogą być sprzeczne z obowiązującymi na

drodze zasadami ruchu lub stwarzać możliwości

zagrożenia jego bezpieczeństwa;

Także nie ma możliwości aby egzaminator podczas trwania egzaminu mógł wydać polecenie sprzeczne z ustawą PoRD. Nakazanie zjechania w zatoczkę następuje po przerwaniu egzaminu.

https://forum.samnaprawiam.com/topic/144-niebezpieczne-kontrole-policyjne/page/2/#findComment-623