Gość lumikspl Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 witam mam pytanie względem ustawienia rozrządu mam złożony silnik góra : wałek 18e/seh głowica c20ne bebechy bloku tłoki korbowody i wał korbowy z c20xe mam wiec takie pytanie czy ustawia rozrząd tak jak przy zwykłej 8V czy inaczej, gdyż nie wiem czy coś nie jest nie tak bo przy próbie odpalenia rurę dolotową rozsadziło. Jeśli trzeba inaczej to ustawić lub ktoś wie co może być sknocone ze nie chce odpalić i rurę wysadziło będę wdzięczny za info i pomoc   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArKos Opublikowano 30 Czerwca 2010 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2010 czy ustawia rozrząd tak jak przy zwykłej 8V czy inaczej tak jak zwyczajne 8v - góra na cechę i kółko wału na cechę spotkałem się w xe z taką wersją koła pasowego, że miało 2 cechy złapałem sie na to i ustawiłem na tej niewłaściwej - tłok opierał się o zawór i nie dało sie obrócić wałem u ciebie w 8v masz bezkolizyjny rozrząd, więc jeżeli dopadło cię to co mnie, to ppodejrzewam to jako przyczynę numer jeden świadczy o tym też: przy próbie odpalenia rurę dolotową rozsadziło przestawiony zapłon (brany z wałka rozrządu) być może też pozajączkowałeś kable WN od kopułki do świec moja najprostsza rada: 1. zdejmij osłonę rozrządu aby widzieć kółko rozrządu na wałku 2. wykręć świecę pierwszego cylindra (tego najbliżej rozrządu) 3. ustaw górne maksymalne położenie tłoka - włóż w otwór świecy śrubokręt, to doskonale wyczujesz maksymalne górne położenie 4. sprawdź cechy ba dole czyli na kole pasowym wału i sprawdź je na wałku rozrządu 5. jeśli są źle (zapewne tak jest) to ustaw rozrząd w tym momencie tak, że wał zostaw w spokoju a wałek ustawiaj na cechę metoda działa - ja tak w xe ustawiałem nie patrząc na cechy na kole pasowym wału jako ciekawostka: ta druga cecha na kole pasowym wału służy do stroboskopowego spradzenia kąta wyprzedzenia zapłonu p.s. cieszę się, że następna osoba z ktk jest i u nas   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi