Skocz do zawartości

rozrząd c20ne z xe

Gość lumikspl

Rekomendowane odpowiedzi

witam mam pytanie względem ustawienia rozrządu

mam złożony silnik góra : wałek 18e/seh głowica c20ne bebechy bloku tłoki korbowody i wał korbowy z c20xe

mam wiec takie pytanie czy ustawia rozrząd tak jak przy zwykłej 8V czy inaczej, gdyż nie wiem czy coś nie jest nie tak bo przy próbie odpalenia rurę dolotową rozsadziło.

Jeśli trzeba inaczej to ustawić lub ktoś wie co może być sknocone ze nie chce odpalić i rurę wysadziło będę wdzięczny za info i pomoc

czy ustawia rozrząd tak jak przy zwykłej 8V czy inaczej

tak jak zwyczajne 8v - góra na cechę i kółko wału na cechę

spotkałem się w xe z taką wersją koła pasowego, że miało 2 cechy

złapałem sie na to i ustawiłem na tej niewłaściwej - tłok opierał się o zawór i nie dało sie obrócić wałem

u ciebie w 8v masz bezkolizyjny rozrząd, więc jeżeli dopadło cię to co mnie, to ppodejrzewam to jako przyczynę numer jeden

świadczy o tym też:

przy próbie odpalenia rurę dolotową rozsadziło

przestawiony zapłon (brany z wałka rozrządu)

być może też pozajączkowałeś kable WN od kopułki do świec

moja najprostsza rada:

1. zdejmij osłonę rozrządu aby widzieć kółko rozrządu na wałku

2. wykręć świecę pierwszego cylindra (tego najbliżej rozrządu)

3. ustaw górne maksymalne położenie tłoka - włóż w otwór świecy śrubokręt, to doskonale wyczujesz maksymalne górne położenie

4. sprawdź cechy ba dole czyli na kole pasowym wału i sprawdź je na wałku rozrządu

5. jeśli są źle (zapewne tak jest) to ustaw rozrząd w tym momencie tak, że wał zostaw w spokoju a wałek ustawiaj na cechę

metoda działa - ja tak w xe ustawiałem nie patrząc na cechy na kole pasowym wału

jako ciekawostka:

ta druga cecha na kole pasowym wału służy do stroboskopowego spradzenia kąta wyprzedzenia zapłonu

p.s.

cieszę się, że następna osoba z ktk jest i u nas ;-)