Gość EvieLove Opublikowano 13 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2020 Prosze adminow o nie usuwanie posta i odsylanie z kwitkiem dajac jakis randomowy link nie powiazany z moim przypadkiem informuje że WIEM CO TO GOOGLE I SZUKAŁAM PODOBNEGO PRZYPADKU. Dziekuje ślicznie:D Cześć, mam Vike B 1.8 16v (x18xe). Jestem po wymianie silnika. Pojawil sie kolejny problem:( Mianowicie po osiagnieciu temperatury lekko powyżej 90° wylewa mi plyn chlodniczy z zbiornika. Samochod grzeje sie do 100° a nawet więcej. Pomyslalem ze to termostat nawalił i zamknal się na stałe. Okazuje sie jednak ze ogrzewania również nie ma. Pytanie czy jest możliwe aby zamkniety termo nie grzał kabiny? Zazwyczaj to domena otwartego termostatu ale wtedy nie rozgrzewal by sie do 100°. Jeśli nie termostat to gdzie szukać przyczyny? Myslalem ze moze uszczelka pod głowicą ale plyn nie bomelkuje:/ _______________ Także w skrocie: Objawy: Brak ogrzewania kabiny, silnik wysoko sie grzeje, wylewajacy sie plyn Spostrzeżenia: Brak spadków mocy, plyn nie bombelkuje, wylewa sie powyżej 90°C, wężyk chlodzenia miekki, nie dymi na bialo, normalny zapach spalin, wentylator sie włącza, dodatkowo jak na zimnym silniku spojrzałem w zbiorniczek to caly płyn schowal sie w odmentach silnika (a zakrecalem w momencie kiedy sie wylewal) Podejrzenia Termostat, uszczelka pod głowicą. Prosze o pomoc:(   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/8511-wylewaj%C4%85cy-si%C4%99-p%C5%82yn-i-brak-ogrzewania/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jacek-wpl Opublikowano 10 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2021 nie wiem kolego co to jest Vika B ale wracając do tematu to że nie masz ogrzewania to może być zakamieniona lub zapowietrzona nagrzewnica ,niektóre samochody trzeba odpowietrzyć nagrzewnicę bo sama się nie odpowietrzy natomiast nadmierne grzanie to możesz mieć problem z uszczelką pod głowicą bądź co gorsza z samą głowicą   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/8511-wylewaj%C4%85cy-si%C4%99-p%C5%82yn-i-brak-ogrzewania/#findComment-42254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 13 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2021 Tak jak kolega wyżej pisał, może być zapowietrzony układ chłodzenia, nie wiem czy ten termostat został wymieniony ale to jest łatwo sprawdzić czy sama chłodnica jest ciepła, przyczyny jakie mogą być to w/w głowica lub uszczelka, korek zbiornika wyrównawczego w którym są zaworki i jeśli one są zapchane to układ może się sam nie odpowietrzy.   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/8511-wylewaj%C4%85cy-si%C4%99-p%C5%82yn-i-brak-ogrzewania/#findComment-42262 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość EvieLove Opublikowano 14 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2021 Problem rozwiazany miesiąc temu:D Generalnie problem byl z gazem. Silnik wymienialem u znajomego ktory zrobil to po kosztach i jak widac z gazem mu nie wyszlo. Rozejrzalem sie troche i zobaczylem kilka kostek i wezykow nie dopietych. Dodatkowo odpowietrzylem uklad po mojemu mimo iz samochod sam sie niby odpowietrza. Zlapalem w rączki ksiazke od vectry b i wyczytalem ze slabe ogrzewanie moze byc wynikiem nie odpowietezenia ukladu nagrzewnicy tak jak ktos pisal wyzej. Dodam ze plukanka ukladu chlodniczego dodala troche "ciepla". Wiec również wiersja z zakamienionym ukladem moze byc trafna. Ostatecznie okazalo sie ze w moim przypadky pomogly -plukanka ukladu chlodniczego -przejrzenie ukladu gazu -dokladne odpowietrzenie Upg okazala sie cala i zdrowa   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/8511-wylewaj%C4%85cy-si%C4%99-p%C5%82yn-i-brak-ogrzewania/#findComment-42265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi