ArKos Opublikowano 28 Lutego 2010 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2010 Na początku kupujemy maty grzewcze 140x85mm i kilka metrów kabla oraz czarny silikon pod pokrywy zaworów. Pierwsze kroki to demontaż lusterek i tapicerki drzwi. Tapicerka drzwi: Odkręcamy uchwyt przy klamce wewnętrznej. Do odkręcenia mamy trzy śruby imbusowe 5mm. Uprzednio płaskim śrubokrętem ostrożnie zdejmujemy jedną zaślepkę. Następnie odkręcamy półeczkę dolną i głośnik śrubokrętem krzyżakowym. Teraz przewlekamy nasz kabel przez lusterko i drzwi do wnętrza samochodu i przykręcamy lusterko do drzwi: Tak to wygląda po założeniu tapicerki i przykręceniu lusterka: Teraz zabieramy się za odklejenie uchwytu lustra i przyklejenie maty. Podgrzewamy lustro opalarką (uważamy by nie stopić uchwytu i by nie pękło lustro), po podgrzaniu odcinamy nożem uchwyt i zeskrobujemy piankę. Następnie odtłuszczamy lustro i przyklejamy mate, a do maty mocowanie. Do ponownego przyklejenia mocowania użyłem czarnego silikonu do uszczelniania pokryw zaworów. Nie ma prawa puścić Przed Po Po wszystkim podłączamy kable w lusterkach do maty i zakładamy na swoje miejsce. Ja rozkręcałem konsole środkową by mieć łatwiejsze pole do manewru i przeciągania kabli. Kabel odpowiadający za podgrzewanie tylnej szyby znajduje się w progu kierowcy pod plastikową osłoną. Kolor BRĄZOWO-BIAŁY,jest jednym z grubszych. Rozcinamy i podłączamy jedną żyłę od każdej maty do niego, a drugą do masy (ja podłączyłem do masy zapalniczki). Kable od prawego lusterka przeciągałem pod dywanikiem, a w połowie zostawiłem kabel masowy przy zapalniczce, tak samo robiłem z lewym. Na koniec sprawdzamy czy maty grzeją, po kilku sekundach lustra robią się ciepłe. Jeśli jest wszystko ok, to skręcamy i czekamy na zimę by spełniały swoją role. Autor: marcin186 Żródło: http://fiatpunto.com.pl   Odnośnik do komentarza https://forum.samnaprawiam.com/topic/81-nadwozie-monta%C5%BC-podgrzewania-lusterek-fiat-punto/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi