Skocz do zawartości

[nadwozie] Naprawa lusterka zewnętrznego VW Golf

Rekomendowane odpowiedzi

Opis naprawy lusterka w VW Golfie.

Tak wyglądało lusterko:

01_5.jpg

Tak więc potrzebować będziemy:

* śrubokręt gwiazdkowy

* inny śrubokręt dowolny z możliwie jak najdłuższym prętem

* chwilę wolnego czasu

* cierpliwość i delikatne ręce

Ja kupiłem całe lusterko z mechanizmem kompletne jednak nie chciałem rozbierać połowy samochodu i męczyć się cały dzień z wymianą. Postanowiłem rozebrać to lusterko i przełożyć tylko to co potrzebuje do swojego. Dodam jeszcze że koszt całego kompletnego lusterka był bardzo podobny jak koszt samego wkładu i obudowy, a zostaje nam jeszcze reszta czyli cały mechanizm który możemy sprzedać ew. zostawić na czarną godzinę.

Tak wygląda lusterko:

02_5.jpg

Zaczynamy od odciągnięcia lusterka możliwie w skrajny bok, i dociśnięcie palcem szkła tak aby odchyliło się możliwie najbardziej, następnie delikatnie wkładamy śrubokręt aby zdjąć zapinki:

03_6.jpg

Teraz musimy zdjąć wkład który jest na takich 8 zapinkach:

04_5.jpg

Z boku wygląda to tak, są profilowane na haczyki:

05_5.jpg

Śrubokrętem musimy podważyć te z prawej skrajnej strony od góry i z dołu reszta już nam ładnie zeskoczy i szkło samo zejdzie, tutaj właśnie przyda się cierpliwość, strasznie wkurzająca sprawa:

06_5.jpg

Następnie pierwsze co robimy to odkręcamy 4 srebrne śrubki nie ruszając tych 3 na środku:

07_5.jpg

Ściągamy plastik od lewej strony do góry, następnie musimy odpiąć 4 plastikowe zatrzaski trzy są dobrze widoczne, jedna w troszkę gorszym miejscu pod białym środkowym kołem - do niej warto użyć śrubokręta bo jest niewygodnie palcem:

08_5.jpg

Żeby zdjąć tylną ostatnią część obudowy lusterko musimy złożyć ze skrajnej pozycji w pozycję wyjściową inaczej nie zejdzie bez uszkodzenia:

09_3.jpg

Po rozebraniu wszystkiego zostaje nam cały mechanizm który tak jak mówiłem możemy później sprzedać .

A to co potrzebujemy montujemy u nas w samochodzie bez najmniejszych problemów pamiętając że montaż musi być w odwrotnej kolejności, czyli:

* najpierw tył obudowy

* następnie przód obudowy

* na końcu wciskamy wkład szklany który bardzo ładnie wskakuje na zatrzaski

10_9.jpg

Autor: Mr.Figiel

Źródło: http://forum.vwgolf.pl

https://forum.samnaprawiam.com/topic/78-nadwozie-naprawa-lusterka-zewn%C4%99trznego-vw-golf/

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę. Polityka prywatności Warunki użytkowania