Skocz do zawartości

Jak wymienic napinacz paska opel corsa c silnik 1.0 Z10XEP

Gość edmaro

Rekomendowane odpowiedzi

Witam drodzy Państwo mam problem otóż chciałbym zmienić napinacz paska w opel corsa c 1.0 Silnik Z10XEP zabieram się do tego od dawna przejrzałem rożne,fora,poradniki no i niestety nie mogę nic znaleźć,owszem są ale na wyciągniętym silniku gdzie jest idealny dostęp ale no niestety ja nie mam tak słodko wiec proszę o pomoc,ideałem był by foto poradnik ale jak koledzy nie macie to chociaż opis jak to zrobić, mechanior twierdzi ze robi to w 15 minut to myślę ze nie wyciąga silnika.Pozdrawiam i czekam na podpowiedz.

Gość somebody777

Odkręcasz łapę od poduszki, poduszkę, naciągasz napinacz, blokujesz cienkim twardym drutem (np gwoździem) zdejmujesz pasek odkręcasz napinacz, no i potem w odwrotnej kolejności, o ile dobrze pamiętam śrubę napinacza i łapę 60 nm się dokręca poduszkę do łapy 80nm+45st. 1.0 to krótki silnik więc i miejsca dużo...

a tu ze zdjęciami

http://forum.samnaprawiam.com/wymiana-lancucha-rozrzadu-opel-twinport-10-12-14-16v-vt7183.htm

ok fajnie dzięki somebody777 opis fajny ale za długi i mało w moim temacie można się zamotać także nadal liczę na informacje konkretnie ,,od do,, bo nadal nie wiem jak go odkręcić,jak go zblokować i po co ?mam niedosyt.Pozdrawiam i czekam na prostsze rozwiązanie :-o .

czekam na prostsze rozwiązanie

Prostym rozwiązaniem będzie w Twoim wypadku wizyta u mechanika, kolega somebody777 opisał Ci jak to zrobić, podał link z pomocnymi zdjęciami a Ty masz niedosyt :-|

Może to Cię nasyci

Witam bardzo dziękuje Grzesiowi997 bardzo mi pomogłeś już teraz wiem jak to wykonać, ja wcale nie wątpię w umiejętności kolegi somebody777 może wlazł czeski błąd w zrozumieniu moich intencji tylko dla mnie to zbyt dużo informacji potrzebowałem prostoty i taka otrzymałem od Grzegorza dzięki i pozdrawiam. :jupi:

Gość somebody777

No brawo. A tak swoją drogą to jeszcze 10 lat temu wystarczyło wsadzić głowę pod maskę pomyśleć i taką prostą robotę zrobić bez oglądania filmu, a dzisiaj dostaje kolega opis i niedosyt, opis z obrazkami dalej niedosyt (a Arkos tak się postarał żeby fajnie opisać i strzałki na zdjęciach porobił), dopiero film pomógł. Strach pomyśleć ale za 10-15 lat potrzeba będzie hologramu 3D do takiej roboty...

Święta prawda, choć kolega nie podał profilu swojego wieku to wiem jak działa dzisiejsza młodzież, przykład wczorajszy, dzwoni do mnie nie doszły zięć z tekstem że laptop mu się nie włącza, mówię mu trzeba zmierzyć napięcie na zasilaczu czy jest a on mi na to jak się to robi, powiedziałem mu że jak nie wiesz jak zmierzyć napięcie na końcówce kabla to oddaj go do serwisu. Niby nic ale całe sedno siedzi w tym że on zakłada sieci telewizji kablowej i internet to chyba takie podstawy jak pomiar napięcia powinien znać, chyba że... w tej firmie kopie tylko rowy pod światłowody :lol::lol::lol::lol:

Internetu używają tylko by wejść na fejsa i instagram reszta nie działa