gsm18 Opublikowano 5 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Czerwca 2018 Witam podczas skręcania nagle przestała działać pompa wspomagania Płyn wspomagania jest bezpiecznik pompy jest OK jakaś propozycja co jeszcze sprawdzić na szybkiego? dodam iż chcąc podpiąć samochód pod pod ELM na Bluetooth zauważyłem że nie ma jego zasilania z ODB (elm sprawny na 100% sprawdzony zaraz na drugim samochodzie)   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Sprawdź napięcie na akumulatorze w czasie pracy silnika, musi być powyżej 14V inaczej pompa nie ruszy.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsm18 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Samochod nie odpalony 12.66V Zapalony 14.10V Zapalony wlączona klima światła radio dmuchawa 13.80V Nadal w złączu OBD nie ma chyba zasilania Bezpieczniki wszystkie w skrzyce i pod maska ok [ Dodano: 2018-06-06, 11:13 ] Zarówka swieci przy pompie czyli prad do niej dochodzi wyglada ze padla pompa skoro nie pracuje   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Zarówka swieci przy pompie czyli prad do niej dochodzi wyglada ze padla pompa skoro nie pracuje Tam biegną dwa napięcia jedno stałe po zapłonie drugie dopiero gdy silnik pracuje i to drugie jest podawane ze sterownika silnika i nie jest to 12 V a niższe chyba 9V Gdzieś miałem schemat tej instalacji ale nie mogę go znaleźć, z tego co pamiętam obok puszki z bezpiecznikami jest taka złączka z trzema kablami i tam jest to napięcie sterujące, ale musiał byś poszukać schematu.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsm18 Opublikowano 6 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Czerwca 2018 Ok a czy na ostro da sie sprawdzic czy pompa pracuje ??jezeli tak to jak jak jej podac zasilanie [ Dodano: 2018-06-06, 23:10 ] ewentualnie w jaki sposób ją sprawdzić zęby wykluczyć jej wadę   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Wysłałem Ci schematy na PW z tego co tak na szybko widziałem pompa jest zasilana trzema napięciami dwa biegną przez bezpieczniki F1 i F7 trzecie ze sterownika silnika   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Dorwałem jeszcze Astrę G którą parę dobrych lat temu przerobiłem, Astra miała w objawach brak wspomagania. Lokalizacja wtyczki sterującej wspomaganiem Przykręcony stabilizator napięcia 9V, biały kabel 12V zielony 9V Przeróbka instalacji, ze środkowego pina jest pobrane napięcie 12 V jest to napięcie po zapłonie, biegnie białym kablem do stabilizatora, kable z lewej strony został odcięty i połączony z zielonym ze stabilizatora 9V, masa stabilizatora jest bezpośrednio przykręcona do klemy, efekt końcowy jest taki że po przekręceniu kluczyka włącza się pompa wspomagania. Przeróbka miała być tylko chwilowa do czasu naprawy sterownika silnika a jak widać biega nadal w takim samym stanie do dziś Myślę że w taki sposób możesz sprawdzić czy pompa się włącza i jest dobra.   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsm18 Opublikowano 7 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Czerwca 2018 Bardzo dziękuje za pomoc jednak musiałem zmienić pompę kupiłem używaną w auto złomie i wspomaganie działa tylko jeszcze mnie zastanawia mnie to złącze OBD czemu w innym pojeździe ELM ma zasilanie i działa a w tym wcześniej też działał ale na obecną chwile nie działa może jakaś propozycja ? do diagnozy lub schemat gniazda? obd ?   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes997 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Schematy   Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gsm18 Opublikowano 8 Czerwca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2018 Dziękuje za szybką podpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi